Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

OBEZBEDITE KOKICAMA PRISTOJAN DOM

Kako treba da izgleda živinarnik

Autor: Ekipa Alo! | 18.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svima je poznato da se ukrasna živina razlikuje po temperamentu. Tako postoje mirne, žive i nemirne rase. Za koju ćete se odlučiti vi kao odgajivač ili ljubitelj, umnogome zavisi od vašeg temperamenta i vaših želja, a pre svega od prostora kojim raspolažete. Treba znati da svaka rasa zahteva manje ili više određenog prostor. Ko oskudeva u prostoru, moraće se opredeliti za gajenje patuljastih rasa.

Birajte teren obrastao travom ili  drvećem, a 0,30 metara kvadratnih  podne površine po koki je minimum

Birajte teren obrastao travom ili drvećem, a 0,30 metara kvadratnih podne površine po koki je minimum | Foto: Shutterstock

Idealno je ako pored živinarnika imate i ispust gde ce vaši miljenici naći crviće, kamenčiće, travu i sve ostalo sto im je potrebno za normalan razvoj. Prošla su vremena kada su naši preci držali živinu u slobodnom prostoru i kada je noću spavala na granama drveća. Mora se biti načisto, ukrasna živina je, kao i sva druga živa bića, osetljiva na kišu, vetar, preteranu toplotu ili vlažnost, piše časopis „Agrobiznis“.


Savremeni odgajivači se trude da ukrasnoj živini obezbede potrebne životne uslove. Osim drugih, u ove uslove ubrajamo funkcionalan živinarnik i odgovarajući ispust, između mnogobrojnih uslova sredine oni imaju značajan udeo u istovremenom stvaranju “doma” naše ukrasne živine. Od kvaliteta materjala od kojeg je živinarnik izgrađen i od životnih uslova koje pruža, zavisiće i zdravlje i proizvodna svojstva (nosivost, razmnožavanje, odgoj podmlatka i slično) jedinki ukrasne živine koje smo uzeli u naše jato.

Leti hladi, zimi greje
Izgrađen od bilo kojeg materjala (drvo, cigla, opeka i drugi), živinarnik mora da ispuni neke uslove neophodne za nesmetan život petlova i koka odabrane rase živine: da je prostran i svetao, da obezbeđuje dobru izolaciju od spoljašnje temperature (zidovi, tavanica, krov), da je pod dobro izolovan od vlage, da jato štiti od promaje i raznih štetočina i grabljivica i da se lako čisti i dezinfikuje.
Živinarnik mora biti suv, prostran, sunčan, leti hladovit, a zimi topao, i da se lako higijenski održava.

Gde postaviti
Živinarnik se podiže na najpogodnijem mestu okućnice odgajivača. Zemlja okućnice mora da zadovoljava sledeće uslove: treba da je rastresita i procedna kako se posle atmosferskih padavina ne bi stvarale barice ili se zadržavala vlaga. Pogodno je ako je teren obrastao travom ili ako postoji neko listopadno ili četinarsko drveće.

Veličina živinarnika
Kao normativ držanja, uz poštovanje zoohigijenskih zahteva u pogledu gustine naseljenosti, u proseku se računa 0,30 do 0,40 kvadratnih metara podne površine po kokoški. Visina živinarnika treba da je najmanje 2,20 metara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP