Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

LJUBIMCI

Kosti samo u crtaćima!

Autor: Nataša Lazović | 25.06.2013 - 07:25:00h | Komentara: 1

Mada ćete gotovo u svakom filmu ili slikovnici videti kuče kako ponosno nosi kost u ustima, kosti se nikako ne preporučuju u ishrani ljubimaca. Često su uzrok više ili manje ozbiljnih oštećenja, nisu hranljive i ne mogu biti zamena za hranu, ali se mogu davati zbog korisnih minerala i čišćenja zuba.

Pileće sitne i oštre kosti su posebno opasne u ishrani pasa jer mogu dovesti i do perforacije creva

Pileće sitne i oštre kosti su posebno opasne u ishrani pasa jer mogu dovesti i do perforacije creva | Foto: Shutterstock

Važna pravila
Ipak tu treba biti oprezan i obavezno poštovati dva pravila:
1. Kosti moraju biti velike. Na primer, cela teleća butna kost ili bar ceo zglob kolena. Važno je da je kost toliko velika da je vaš pas ne može izlomiti.
2. Sledeće kosti su apsolutno zabranjene pošto se lome i mogu dovesti do opasnih crevnih bolesti: svinjska krmenadla i ista vrsta telećih i jagnjećih kostiju, rebra, pileće kosti od bataka i krila (šuplje kosti), mali komadići telećih i svinjskih šupljih kostiju.


Savet stručnjaka
Veterinari upozoravaju da kosti u ishrani pasa predstavljaju veliku opasnost i mogu prouzrokovati mnogobrojne zdravstvene probleme. Nikada ne treba davati psu kosti koje može zdrobiti i progutati.

Pas

Pas | Foto: Shutterstock

- Smrvljene kosti često zapnu u nižim delovima digestivnog trakta i prouzrokuju zatvor. Nakon resorpcije vode, komadići kostiju, zbog oštrih ivica uklješte se na sluzokožu debelog creva i uzrokuju opstipaciju. Ovakav slučaj, najčešće zahteva intervenciju veterinara, a zbog mogućih povreda sluzokože može da dovede do značajnih komplikacija. Pileće sitne i oštre kosti su posebno opasne u ishrani pasa, jer mogu dovesti čak i do perforacije creva, koja može biti i kobna po život – kaže veterinar Marko Ćurčić.


Problem sa zubima
Prednost kostiju je svakako eliminacija kamenca sa zuba što je stanje koje sve više pogađa pse. Ukoliko želite da izbegnete paste, četkice i druge preparate za čišćenje zuba na “ljudski način” (ne preporučujemo da to radite kod veterinara pod anestezijom ako baš ne morate), kucama dajte velike kosti koje mogu samo da glođu, ali ne i da pregrizu ili im prosto ponudite kosti za glodanje napravljene od štavljene goveđe kože.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • danijela Vreme: 17.10.2013 19:37h

    moj pas je pojeo kost ima zatvor tvrd stomak bolove dobila klometol ranisan,ali kunja i danje.molim mišljenje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP