Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

LAKI TRIKOVI ZA SVAKOG PSA

Kuče, baci kosku!

Autor: | 09.09.2013 - 07:15:00h | Komentara: 0

Dresura, učenje i vežbanje trikova jedan je od načina da uspostavite kvalitetan odnos sa svojim psom. Većina pasa može naučiti većinu trikova ako im se pristupa pravilno. Što više trikova zna, pas će novi trik lakše usvojiti.

Pas

Pas | Foto: Shutterstock

Kao i sa drugim kućnim ljubimcima, u dresuri pasa važna je pravovremena nagrada nakon dobro izvedenog trika. Davanje nagrade prekasno (desetak sekundi kasnije) nema pravog učinka, jer pas shvata da je nagrađen za nešto drugo. Nagrada ili motivacija psu za izvođenje trikova može biti omiljena igračka ili hrana. Dobro je koristiti komadiće ljudske hrane koje vaš pas voli, a ne dobija često. Uz nagradu, psa nagradite i verbalnom pohvalom.
Zapamtite, u učenju trikova trebaće vam puno strpljenja. Nikada nemojte psa tući i maltretirati. Trening završite još dok je psu zabavno, nemojte da mu postane dosadno...


Vežba I: Donesi
1. Za početak vam treba teniska loptica ili neka psu omiljena igračka (gumena, zatvorena, što okruglija, to bolja) kojoj ćete napraviti prorez. On mora biti taman toliko veliki da možete unutar igračke ili loptice staviti poslasticu ili hranu, a da pas do toga sam ne može doći. Prilikom stavljanja hrane unutar lopte, pokažite to psu i dozvolite da loptu (ili igračku) pomiriše.

2. Bacite loptu, recite „donesi” i podstaknite psa da pokupi igračku. Zbog poslastice, pas će verovatno otići do loptice, a kad shvati da sam ne može doći do hrane, trebalo bi da je donese vama. Vi tada izvadite hranu i nagradite psa.

Vežba II: Daj šapu
1. Uzmite poslasticu u desnu ruku i držite je na podu. Psu govorite „daj šapu”. Pas će verovatno posegnuti svojom šapicom po nagradu i tada mu je dajte i pohvalite ga.

2. Postupno podižite ruku s nagradom sve više, sve do visine njegovih prsa. Svaki put tražite šapu i, kad vam dodirne ruku sa poslasticom, dajte mu nagradu i pohvalite ga.

3. Na kraju, naredbu mu govorite stojeći, a nagradu držite u levoj ruci iza leđa. Kad podigne šapu na vašu naredbu, desnom rukom je uhvatite, a levom psu pružite poslasticu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP