Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

IRITANTNI NAČINI NA KOJE MACA POKAZUJE DA VAS VOLI

Ljubav koja boli!

Autor: E. A. | 05.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Lepe, umiljate, inteligentne, neodoljive, ali i iritantne! Ako ste pomislili da vas mačka pikira ili vam dosađuje majukanjem zato što je u nekom svom filmu, razmislite još jednom. Jer mada nisu prijatni, ovo su zapravo načini na koje mace pokazuju da vas vole…

Podmeće vam  zadnjicu, glođe vas,  gazi, špijunira, pilji  u vas razrogačenih očiju

Podmeće vam zadnjicu, glođe vas, gazi, špijunira, pilji u vas razrogačenih očiju | Foto: Shutterstock

Ujeda vas
Odmarate se na kauču zajedno sa vašom mačkom, krenete da je pomazite, a ona odjednom napadne vašu ruku. Koliko puta vam se to desilo? Grickanje ili “ujedanje iz ljubavi” samo je još jedan od načina, pomalo čudnih, da vam mačka pokaže naklonost, prenosi portal “Zivotinje.rs”.


Skretanje pažnje

Baš u toku pisanja važnog mejla vaša maca iznenada skoči na sto i odluči da se prošeta po tastaturi. Mačke obožavaju da budu u centru pažnje, pa je ovo samo još jedan način da vam kaže: “Hej, gledaj u mene! Ja sam vrlo važna!”

Liže vas
Mačke se ponekad i međusobno “umivaju”, ali samo sa onim mačkama koje one obožavaju. Lizanjem “omiljenog ljudskog bića” mačka ostavlja miris i označava vas kao deo porodice. Ovaj gest može da izgleda kao sladak, ali je neprijatan zbog macinog grubog jezika.

Mjauče
Mjaukanje ponekad može da bude vrlo slatko, ali nekad mačje vokalizacije mogu da prerastu u one iritirajuće. Zapravo, one uopšte ne žele da nas izlude. Mačke mjaukanjem ne komuniciraju međusobno, već isključivo sa ljudima.

Gazi vas
Kada mačka gazi (pritom i grebe) određene delove vašeg tela, kao da vas “mesi”, ona time izražava najdublju naklonost i ljubav. Ovo ponašanje je zapravo instinktivno iz najranijeg perioda, kada mačići šapicama stimulišu lučenje mleka svoje majke. Odrasle mačke nastavljaju sa ovakvim ponašanjem kada se osećaju najopuštenije, zadovoljno i voljeno.

Zuri u vas
Da li ponekad imate onaj osećaj da vas neko posmatra? Okrenete se, i spazite vašu mačka koja zuri u vas širom otvorenih očiju, trepne jednom polako i nastavi da vas gleda. Iako možda deluje zastrašujuće, zapravo imate retku privilegiju. Mačke ostvaruju kontakt očima samo sa ljudima od poverenja. A kada maca trepne, šalje vam poljubac. Trepnite i vi njoj!

Pokazuje vam zadnjicu
Iako nije baš prijatno da vam mačka pokazuje ili “potura” zadnjicu da je mazite, zapravo, ovakvim ponašanjem one pokazuju naklonost i poverenje.

Špijunira vas
Kupatilo je jedino mesto gde zapravo imate privatnosti… Osim ukoliko ste ponosni vlasnik mačke, onda ste sigurno primetili grebanje ispod vrata ili čekanje ispred istih. Ovakvo ponašanje je potpuno prirodno iskazivanje ljubavi.

Čija je fotelja?

Nas potpuno iritira kada nas mačka gleda pravo u oči dok šapama grebe kauč, ali zapravo je grebanje prirodno ponašanje kojim mačka pokazuje naklonost. Zapravo, ona tako ostavlja vizuelne tragove “vlasništva” na vašoj/njenoj omiljenoj fotelji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP