Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

TEŠKA ODLUKA: PAS U PANSIONU

Ljubimac na prinudnom odmoru

Autor: Nataša Lazović | 24.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sve više hotela u evropskim zemljama, pa i vlasnika privatnih smeštaja, dozvoljava da na odmor povedete i svoje četvoronožne ljubimce.

Na rastanku ne pravite  veliku dramu jer  stres potiče  uglavnom od vlasnika

Na rastanku ne pravite veliku dramu jer stres potiče uglavnom od vlasnika | Foto: Shutterstock

Ipak, ako niste u mogućnosti da povedete psa na more, možete ga ostaviti u obližnjem pansionu. Sve one koji su zabrinuti kako će njihovi ljubimci reagovati na nepoznatu sredinu, ljude i druge kuce sa kojima treba da provedu vreme, dileme rešava Ivana Jelenić Ilić iz pansiona “Životnjsko carstvo”...


Upoznavanje
- Za početak bi bilo lepo i pametno da svog ljubimca dovedete da se upozna sa prostorom i ljudima koji će ga čuvati kako bi sledeći dolazak (ujedno i ostanak) bio manje stresan. Pas treba da bude zdrav, očišćen od crevnih parazita, buva, krpelja, ali ne postoji garancija da nešto od toga neće dobiti. Takođe, nemojte hraniti vašeg ljubimca četiri sata pred dolazak jer zbog velikog uzbuđenja može doći do dijareje ili povraćanja. Kako bi dnevni ritual hranjenja ostao nepromenjen, insistiramo na tome da vlasnik donese uobičajenu hranu, a ako je potrebno, izlazimo u susret posebnim željama kada je reč o kuvanju – kaže Ivana i dodaje da kuci možete poneti igračke, peškiriće, prostirke, ali se nemojte iznenaditi ako ih unište jer se zbog promene sredine mogu ponašati drugačije.
Adaptacija
Psi su u pansionima najčešće smešteni u pojedinačnim boksovima (mada ima i grupnih), koji su klimatizovani, pojedini termički i zvučno izolovani, a u šetnju se izvode pojedinačno ili grupno, u zavisnosti od pansiona, ali i samog psa.
- Prvi sati su presudni da se ustanovi ko s kim može, odnosno ne može. Vrlo je važno da sami vlasnici daju iskrene i detaljne podatke o ljubimcima, a ako je pas agresivan, onda će biti odvojen od drugih – objašnjava profesor veterine Voislav Ilić iz pansiona “Šapa in”.

Prilagođavanje
Na pitanje kako psi podnose razdvojenost, naš sagovornik podseća da životinje, za razliku od ljudi, žive u sadašnjosti, odnosno da se mnogo brže prilagođavaju novonastalim okolnostima.
- Pas će za tri do pet minuta skapirati da će ga neko drugi prošetati, nahraniti, dati mu vode, pomilovati ga i počeškati. To ne znači da će vas zaboraviti, ali će se brzo adaptirati. Važno je na rastanku ne praviti veliku dramu uz suze i beskrajno opraštanje jer stres uglavnom potiče od vlasnika - kaže profesor.
Cene pansiona se u zavisnosti od toga šta se nudi kreću od 500 do 1.500 dinara po danu. Pojedini pansioni primaju i ostale sitne životinje - mace, zeke, zamorce, ptičice…

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP