Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

LEKOVITA MOĆ KUĆNIH LJUBIMACA

Macina muzika

Autor: Ekipa Alo! | 05.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Verovatno će vam svaki vlasnik mačke potvrditi da je predenje jedan od najlepših zvukova u prirodi, opušta, smiruje i teši… No, to nije sve. Prema naučnim saznanjima, ova macina muzika isceljujuje i štaviše može da da pomogne pri postavljanju dijagnoze određene bolesti. Evo na koje sve načine ove prelepe životinje mogu da nam pomognu…

Vlasnici mačaka imaju  za 40 odsto  manje šanse  da dožive  infarkt

Vlasnici mačaka imaju za 40 odsto manje šanse da dožive infarkt | Foto: Shutterstock

Smanjuju stres
Vibracije koje se stvaraju tokom mačkinog predenja deluju sedativno na nervni sistem ljudi i tako nas umiruju. Na taj način smanjuju stres i napetost, koje redovno osećamo po povratku sa posla, prenosi portal “Životinje.rs”.


Dijagnostika predenjem
U svetu su lekari postali sve svesniji „moći“ koju poseduju mačke. Naime, nakon niza istraživanja, lekari su došli do zaključka da se predenje mačaka razlikuje u trenutku uživanja i trenutku upozorenja čoveka na određenu bolest. Takođe, postoji potvrđena studija o vrsti predenja, koja je drugačija u zavisnosti od bolesti.

Snižava krvni pritisak
Krvni pritisak takođe je stvar koju predenje mačaka može da reguliše. Ne kažemo da nju možete koristiti umesto lekova, ali sigurni smo da će dobro uticati na vas.

Jača kosti
Prema rečima svetskih ortopeda, frekvencija od 25 do 200 Hz koju proizvodi mačka tokom predenja najbolja je za ojačavanje kostiju. Dakle, zaključak izvedite sami.

Smanjuje rizik od infarkta
Prema poslednjim istraživanjima kardiologa, vlasnici mačaka imaju za 40 odsto manje šanse da dožive infarkt.

Uklanja otok i infekcije
Stručnjaci takođe tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode utiče na ubrzavanje cirkulacije, što doprinosi bržem smanjenju otoka i eliminisanju infekcije iz organizma.

Pozitivno dejstvo na mišiće
Mnogi profesionalni sportisti primetili su neverovatno pozitivno dejstvo svojih mezimaca u trenucima zamora mišića ili povreda ligamenata i tetiva. Vođeni tim zapažanjem, naučnici su potvrdili ovu pojavu i sada veliki broj sportskih fizioterapeuta preporučuje sportistima da se što više maze sa svojim ljubimcima.
 

Animaloterapija

Od druge polovine sedamdesetih godina 20. veka, kad je utvrđeno da mačke (baš kao i druge životinje), blagotvorno utiču na ljude, lekari su počeli da ih koriste ne samo u bolnicama, već i u specijalnim klinikama za narkomane, alkoholičare i u domovima za stare. Mačke pomažu izlečenju osoba sa ozbiljnim srčanim poremećajima, moždanim oštećenjima izazvanim izlivima krvi, ali i mehaničkim traumama. Interesantan je podatak da mačke ne leče samo ljude, već i druge životinje.

Poslednji komentari
  • Milena Vreme: 13.10.2014 06:23h

    Mojoj mami je naša maca Grace jako pozitivno uticala na reumu (artritis), imala je ogroman otok i kretala se uz pomoć štapa ... Više joj štapne treba, maca je redovno spavala na mojoj nozi :))

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP