Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

NEMOJTE DA MENJA BOJE KO U CRTAĆU

Mala buva, velika muka!

Autor: Ekipa Alo! | 22.08.2014 - 07:17:00h | Komentara: 0

Buve su male, svega dva do osam milimetara, a ipak stvaraju velike probleme psima i njihovim vlasnicima. Napasnici su braonkaste boje, imaju bočno spljošteno telo i nemaju krila, ali zato imaju veoma izdužen poslednji par nogu, koji im omogućava da preskaču velike razdaljine. Hrane se krvlju domaćina i mogu da prežive bez hrane i nekoliko meseci.

Većina preparata je  toksična za štence i mačiće i zato se uvek  prvo posavetujte  sa veterinarom

Većina preparata je toksična za štence i mačiće i zato se uvek prvo posavetujte sa veterinarom | Foto: Shutterstock

Pre nego što se upustite u borbu protiv buva, treba da usmerite pažnju ne samo na ljubimca, nego i na okolinu, zato što se baš tu odvija najveći deo razvoja buve. Ujedi kod nekih životinja mogu da budu neprimetni, kod drugih mogu da izazovu blagu iritaciju, a kod nekih izražen svrab, crvenilo, gubitak dlake, čak i pojavu ulceracija. Često se javlja i alergija na pljuvačku buva, koja izaziva ozbiljne promene na koži.

Veliki broj buva može da izazove i anemiju, naročito kod štenaca i mačića, a neke prenose uzročnike različitih bolesti, piše portal “Petland.rs”. Sve u svemu, treba ih se otarasiti što pre!

Ako vaš kućni ljubimac već ima buve, pravim gustim češljem možete ih se rešiti većim delom prilikom kupanja ljubimca. Četkajte ga i kupajte češće ako ima buve. U borbi protiv buva se koriste različita sredstva. Prašak, šampon i sprej su sredstva koja uglavnom imaju trenutno dejstvo, a ponekad i blago produženo. To znači da ovim sredstvima možete samo trenutno da uklonite buve, ali ne pružaju dugotrajnu zaštitu.
Postoje različite vrste ampula koje se nanose na kožu, uglavnom u predelu između lopatica ili između ušiju, odnosno tamo gde pas ne može da se oliže. Ova sredstva, pored toga što uništavaju buve koje se nalaze na ljubimcu, pružaju i zaštitu od najezde novih i obično se nanose svakih mesec dana.

Možete koristiti i prirodnu žaštitu kao što je sprej od limuna. Samo naseckajte limun na kolutiće, prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite preko noći. Procedite, pa tom tečnošću našpricajte psa ili mačku, ali izbegavajte područje oko očiju.

Ne zaboravite! Ne može se svako sredstvo koristiti u bilo kojem uzrastu vašeg ljubimca. Većina preparata je toksična za štence i mačiće i zato se uvek pre kupovine sredstva protiv buva posavetujete sa veterinarom i obavezno se pridržavajte uputstva za upotrebu!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP