Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

KAKO HRANITI MALE I VELIKE MACE

O ne, opet granule!

Autor: | 06.02.2014 - 07:45:00h | Komentara: 0

Od svih domaćih životinja, mačka je najizrazitiji mesojed. Vlasnici to treba da imaju na umu kada nabavljaju novog kućnog ljubimca jer u protivnom mogu da ugroze zdravlje svoje mace, savetuju veterinari. Evo kako da vaša maca na najlepši način postane mačka.

Mačke

Mačke | Foto: Shutterstock

Raznovrsno
Najvažni savet je: ne preterujte ni u čemu i ne budite isključivi u pogledu jelovnika. Veoma je štetno hraniti mačku samo iznutricama, samo crvenim mesom, samo ribom ili samo mlekom i sirom jer takva ishrana znatno narušava ravnotežu u zastupljenosti svih hranljivih materija, vitamina, minerala i belančevina koji su potrebne njenom organizmu za normalan rast i razvoj. Ishrana treba da bude raznovrsna.


Bez kostiju
Riba, bez obzira na to koje je vrste, mora biti skuvana i očišćena od kostiju (mnogo je mačaka podvrgnuto hirurškim intervencijama zbog zaglavljene riblje kosti u jednjaku ili crevu). Kuvanje je važno zbog očuvanja hranljivih sastojaka, koji su u presnom stanju štetni za mačku, a i radi sprečavanja prenošenja ribljih parazita. Ne samo riblje, već i druge oštre kosti mogu prouzrokovati oštećenja koja se jedino hirurškim putem mogu sanirati. Zbog toga ih mačkama ne treba davati. S obzirom na to da kućne mace ne love, nedostatak kostiju u hrani mogu zameniti preparati kalcijuma, koji se dodaju obrocima.

Ponekad povrće
Mačke neće pokazati interesovanje za hranu ako je jednolična, zato treba da budu zastupljene sve namirnice životinjskog porekla, uz dodatak povrća. Osnova ishrane su crveno i belo meso, srce, riba i džigerica (jednom nedeljno), ali treba uključiti i jaja, neslani sir, piletinu i kuvani pirinač. Neke mačke vole i kuvano mleko.

Podgrejano
Nikada ne hranite mačku hranom tek izvađenom iz frižidera. Najbolje je da njen obrok bude nešto topliji od sobne temperature. Teško je tačno reći koliki treba da bude obrok jer to zavisi od vrste hrane, starosti, pola, bremenitosti, dojenja, težine mačke, pa i od godišnjeg doba, ali se za orijentaciju može uzeti podatak da je mački teškoj pet kilograma potrebno oko 200 grama hrane dnevno.

Voda
Ako ste se opredelili za industrijsku hranu, ne zaboravite da je za mačku najvažnija raznovrsnost. Ona će nekoliko puta uzastopce jesti istu hranu. Ne zaboravite i činiju sa uvek svežom vodom. Mačke su posebno osetljive na nedostatak vode u organizmu. Lakše ce podneti glad nego žed.

Od pet do dva

Mace do tri meseca starosti treba da imaju četiri do pet obroka dnevno, pravilno raspoređenih. Od 4. do 9. meseca taj se broj postepeno smanjuje prvo na tri do četiri, pa na dva do tri, dok konačno ne dođe na dva obroka dnevno posle devetog meseca života. S obzirom na to da mace naglo rastu i dosegnu svoju punu veličinu i težinu do prve godine, veoma ih je važno pravilno hraniti u tom periodu.

Mačja trava


Kućnim macama koje ne izlaze nije loše napraviti veštačku livadicu kako biste joj obezbedili povremeno grickanje trave, radi lakše probave. Trava posejana u nekoj posudi ili proklijala pšenica (poželjno je da vlasi trave budu viši od 10 centimetara) oduševiće vašu mačku. U istu svrhu možete joj dati i koji stručak rukole.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP