Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

TEŠKA BOLEST KOJU NIJE LAKO OTKRITI

Oprez: srčani crv ubija!

Autor: N. Lazović | 02.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Bolest srčanog crva je ozbiljno oboljenje pasa, ređe mačaka, sa mogućim fatalnim ishodom. Uzročnik je krvni parazit (Dirofilaria Immitis) čije se odrasle jedinke nalaze u srcu i plućnim arterijama, izazivajući plućnu hipertenziju. S obzirom da je lečenje teško i neizvesno, jedini način da zaštitite svog ljubimca je preventiva u sezoni komaraca koji su prenosnici ove bolesti.

Bolest se ne može preneti  sa psa na psa niti sa ljubimca na čoveka

Bolest se ne može preneti sa psa na psa niti sa ljubimca na čoveka | Foto: Shutterstock

Kako se manifestuje
- Parazit se prenosi isključivo putem različitih vrsta komaraca sa psa domaćina na zdravu jedinku, nikako sa psa na psa. Dijagnostikuje se u laboratoriji (serološki), ali je potrebno oko sedam meseci nakon infekcije za uspešnu dijagnostiku - kaže za “Alo!” veterinar Danijel Savić.
Simtomi mogu biti različiti, ali su najčešće u formi plućnih, odnosno srčanih obolenja.


Šta je sa nama

Parazit se ne može preneti sa kućnih ljubimaca direktno na čoveka. Čak i da se zarazi ubodom komarca, čovek nije pravi domaćin za srčanog crva, jer parazit ugine pre nego što dostigne zrelost, navodi Danijel.

- Neuobičajeno uporno kašljanje je prvi znak. Takođe se dešava da pas normalno hoda, a onda padne na stranu i odleži oko minut kao da je mrtav, ustane i nastavi dalje. Brzo, bučno, forsirano dahtanje, kao i zamranje su takođe znaci – kaže za “Alo!” veterinar Marko Ćurčič.
Ipak, sve može proći i bez ikakvog nagoveštaja…

- Da li će doći do pojave simptoma, kao i kolika će biti težina bolesti zavisi od više faktora. U slučaju iznenadne smrti psa, bez ikakve prethodne manifestacije bolesti, jedan od uzroka može biti srčani crv, koji je doveo do zastoja rada srca – kaže Danijel.

Lečenje i preventiva
Lečenje psa, iako je izvodljivo, u suštini je teško i uz mogući smrtrni ishod.
- Nije potrebno da se unište svi paraziti nego je dovoljno smanjiti njihov broj čime se poboljšava stanje pluća pacijenta. Bolest nije moguće lečiti kod mačaka – kaže Danijel.

Najbolje rešenje je “bolje sprečiti nego lečiti”. Izbor preparata treba prepustiti veterinaru u sklopu rutinske preventive od crevnih i ostalih parazita.
- Bolest je prisutna u celoj Evropi, ima je dosta u Mađarskoj, a studije koje su vođene kod nas pokazale su prisustvo značajnog broja parazita, naročito uz tok Dunava. Ne treba zanemarivati mogućnost zaraze, i u vreme kada su komaraci aktivni (od aprila do kraja septembra) psa treba zaštititi, to je najsigurnije – objašnjava Marko.

Šta je sa macama

Bolest se kod mačaka teže dijagnostikuje nego kod pasa, a ređe se i javlja. I kod njih se radi preventivna terapija sa sličnim preparatima koji se koriste i kod pasa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP