Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

POTPIŠITE, AKO SE SLAŽETE

Peticija za ukidanje ušnih markica za obeležavanje životinja

Autor: Alo! | 10.02.2015 - 11:39:00h | Komentara: 1

Iako dobrobit životinja postaje princip bez kojeg više ne može da se zamisli nijedan propis u vezi sa životinjama, i dalje se nižu opravdanja za sve nehumane postupke sa životinjama i bolne procedure kojima se životinje izlažu.

Ušne markice

Ušne markice |Udruženje Alisa iz Negotina

Ako smatrate da je korišćenje ušnih markica nehumana metoda "obeležavanja" životinja četiri udruženja koja se bave zaštitom životinja, "Nada za životinje - Riska", "Feniks", "Pomoć životinjama" i Link plus, pozivaju sve i kolege i građane da poptišu peticiji protiv ovakvog vida obeležavanja životinja.

Plastičan držač za šiljke koji podseća na one kojima se razbija staklo u autobusu u slučaju potrebe, obično žute boje ili beli, dobio je lepo ime koje krije njegovu pravu prirodu - ušna markica.

Domaće životinje obeležavaju se ovom nehumanom metodom i prinuđene su da nose strano telo na uvetu sve dok ne završe svoj kratak život.

Zakon o veterinarstvu je još 2005. godine propisao obavezu obeležavanja pasa mikročipom, a podzakonskim aktom ta obaveza je uvedena i za mačke 2012. godine.

Zasad ne postoji moderniji i pouzdaniji način trajnog obeležavanja životinja.

Čip životinje ne osećaju jer se on ubacuje ispod kože.

Pojedine lokalne samouprave donele su odluku da pse koji su prošli program sterilizacije, obeleže na ovakav nehuman način, pokazujući da ne uzimaju u obzir dobrobit pasa i da ne poznaju život napuštenih pasa na ulici.

Ne samo što se psi izlažu bolnoj proceduri i što su prinuđeni da šiljak u plastičnom držaču nose na uvetu, podaci koje dobijamo sa terena ukazuju da tako etiketirani psi postaju laka meta zlostavljača, trovača i lovaca.

Žuta oznaka ne samo što i bojom podseća na milione nevinih žrtava nacističkih zločina, nego ona realno postaje znak žrtve koju nasilnici lako pronalaze.

Plastična oznaka na uvetu smeta napuštenom psu, može da izazove problem, naročito kod osetljivijih pasa, a može i da se skine, na veoma bolan način za psa, jer nasilnicima svašta pada napamet.

Molimo sve građane koji na ulici vide psa sa plastičnom oznakom na uvetu da psa slikaju i da jave gde su ga slikali, kako bi mogli da se preduzmu koraci predviđeni zakonom za zaustavljanje ove nehumane i nezakonite prakse.

Građani i druga udruženja mogu da se jave emailom ili mogu da OVDE da potpišu peticiju.
Poslednji komentari
  • Kutri Melinda Vreme: 11.02.2015 19:13h

    Zaštitimo pse.potpisujem peticiju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP