Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

NAUČNO DOKAZANO

Petlovi kukuriču po redu starešinstva!

Autor: Tanjug | 23.07.2015 - 17:14:00h | Komentara: 0

Petlovi kukuriču po redu starešinstva - glavni pevac se prvi oglašava u zoru, dok mladi petlići strpljivo čekaju svoj red, ističu japanski naučnici koji su uspeli da dokuče ovu dugo čuvanu tajnu u kokošjem carstvu.

Pucač u zatvoru, komšija u bolnici a petao se i dalje dere iz sveg glasa

Neki red mora da se zna | Foto: Profimedia

Sve nas je barem jednom u cik zore probudilo prodorno "kukuriku" za kojim je usledilo još nekoliko sličnih, zapovednih poziva na ustajanje.
Ali, kako petlovi odlučuju ko će prvi među njima da kukurikne dosad je bila misterija kako za ranoranioce, tako i za naučnike.

Tokom istraživanja, obavljena je serija eksperimenata sa pticama u kavezima koja je pokazala da postoji "dobro ustaljeni redosled prema starešinstvu".
"Glavni petao uvek kukurikne prvi, a zatim se, u zavisnosti od mesta na društvenoj lestvici, oglašavaju redom svi ostali", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports.

"Kada bi šef parade bio fizički uklonjen iz grupe, njegovo mesto bi odmah zauzeo drugi po činu", navode japanski stručnjaci. Veruje se da petlovi kukuriču kako bi obeležili svoju teritoriju, "blagovremeno" upozoravajući eventualne suparnike.

Kokoške su veoma društvene životinje, među kojima postoji stroga hjerarhija. Već prilikom prvog susreta, petlovi uspostavljaju "red" i to na starinski način - tučom.
Najjači pevci tako imaju prvenstvo u pristupu hrani, damama i izboru mesta u kokošinjcu.

Prethodnim istraživanjem je ustanovljeno da tajming kukurikanja kontroliše unutrašnji biološki, odnosno cirkadijski sat kog poseduje ne samo glavni pevac već i njegove mlađe kolege, samo što su oni, iz "društvenih ozbira", prinuđeni da suzbiju svoj prirodni ritam i čekaju na red.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP