Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

PODSETNIK ZA PČELARE

Počinje bagremova paša

Autor: Ekipa Alo! | 26.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pčelari koji nameravaju da sele pčele na bagrem ili druge paše već sada počinju pripreme: treba da pronađu lokaciju, urede teren, pripreme potrebnu veterinarsku dokumentaciju, obezbede vozilo za selidbu, stege za košnice, piše magazin „Agrobiznis“.

Paša je kratka i burna - pronađite  lokaciju, uredite teren, pripremite stege za košnice

Paša je kratka i burna - pronađite lokaciju, uredite teren, pripremite stege za košnice | Foto: Shutterstock

Prazno saće
Maj je mesec bagremove paše i većina radova na pčelinjaku je povezana sa tom pašom. Kod srednjih i slabijih društava medišta treba postaviti na početku paše, a na jaka društva koja dobro ispunjavaju plodišta medišne nastavke treba staviti i pre početka cvetanja bagrema. To pogotovo važi za krajeve gde pre bagrema ima dobre paše: uljane repice, perka, vrbe, žešlje i drugih. Pčelari čiji su pčelinjaci udaljeni od mesta stanovanja mogu odjednom da stave po više medišnih nastavaka, što se preporučuje i ostalima, jer prazno saće podstiče pčele na veći unos nektara. Ako pčele počnu da unose med u medišta i proceni se da je paša dobra, mogu se zameniti mesta medišnih nastavaka 5-7 dana posle početka paše. U slučaju da je unos slabiji, to ne treba raditi kako ne bi došlo do samo delimičnog punjenja nastavaka i slabijeg poklapanja ćelija sa medom.


Više rojeva
Nije isključeno da se ove godine pojavi i nešto pojačan rojevni nagon, kod snažnih društava, najpre onih sa starim maticama i u slučaju da kiša često prekida pašu (mnoštvo pčela je stalno u košnici). U svakom slučaju, treba biti spreman i na to, a najbolje je da se, ako se vide matičnjaci, društvo jednostavno podeli na više rojeva i svakome se da po jedan ram s matičnjacima. Staru maticu trebalo bi prebaciti sa ramom, dva legla u posebnu košnicu kao poseban roj, a u matičnoj košnici ostaviti zrele matičnjake.

Šumska paša
Pčelari se uvek nadaju dobroj paši, ali pri svemu tome treba zadržati osećaj za realnost, jer ne može svaka godina biti rekordna. Ukoliko bude dosta padavina i u maju, moguće je da se kasnije (u junu i julu) pojavi šumska paša - medljika, u hrastovim šumama, a na većim visinama jelova medljika. Obilje padavina stvorilo bi dobre uslove za livadsku pašu i, kasnije, za druge paše (lipa, suncokret...). Sve u svemu, ova godina bi mogla biti dobra za selidbu na kasnije paše, a što se bagrema tiče, budući da je to kratka i burna paša, unos će najviše zavisiti od trenutnih vremenskih prilika.

Nadoknadite gubitke


Cvetanje bagrema u ranijem ili eventualno srednjem prosečnom terminu cvetanja pogodno je za rano formiranje rojeva, što posebno odgovara onima koji žele da uvećaju pčelinjake i nadoknade zimske gubitke. Oni će se unapred pripremiti za to: obezbediti košnice, odgajiti ili rezervisati matice i rojeve.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP