Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

LJUBIMCI ZA PRVAKE

Poklonite detetu dugouška

Autor: Ekipa Alo! | 29.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bliži se početak nove školske godine, a kako bi im olakšali polazak u prvi razred, mnogi roditelji su spremni da svojim mališanima ispune svaku želju. Tako će se na listi želja mnogima od njih naći i kućni ljubimci: kuce, mace, zeke, papagaji, ribice... Pre nego što se odlučite za kupovinu, ipak dobro razmislite, a evo i zašto…

Ako preuzmete na sebe  svu odgovornost, najbolji  izbor su zamorci i kunići

Ako preuzmete na sebe svu odgovornost, najbolji izbor su zamorci i kunići | Foto: Shutterstock

Ko brine?
Životinje su živa bića koja imaju osećanja, a ne predmeti koji se, kada nekome dosade, mogu odbaciti. Imati kućnog ljubimca znači biti odgovoran jer će o njemu neko morati da brine. Dete koje tek kreće u osnovnu školu, koliko god volelo životinje, to neće moći. Većinu prljavih poslova poput čišćenja kaveza i akvarijuma ili pak vođenja psa u šetnju obavljaćete vi kao roditelj, a ne vaše dete.


Trošak
Životinje takođe moraju da jedu, igraju se i redovno odlaze kod veterinara. Ako dodamo tome opremu za kućne ljubimce, dolazimo do zaključka da je kućni ljubimac trošak. Jeste li spremni da svaki mesec izdvojite izvesnu sumu za hranu, igračke, zaštitu od buva i krpelja, troškove veterinara?
Ljubimca nabavite samo ako ste spremni da u vaš život primate ravnopravnog člana porodice koji će s vama biti najmanje tri, a ako se radi o psu ili mački onda i više od 10 godina.

Za prvaka
Pod uslovom da ste na sebe spremni da preuzmete sve prljave poslove vezane za ljubimca, za prvake i decu do 10 godina preporučujemo zamorca ili kunića. Zašto? To su životinje koje se vole da se maze i nose po rukama, a to je ono što većina dece u tom uzrastu traži od ljubimca. Uz to, dovoljno su velike da podnesu malo grublje uzimanje u ruke i pokrete mlađe dece.
Kako ih ne bi povredili, sve što deca rade neka bude pod vašim nadzorom. Tako ih možete učiti kako da pospreme kavez za zamorca, kako da nahrane životinju i slično.

Rano je za psa
Iako većina dece za ljubimca želi psa ili mačku, stručnjaci smatraju da je na takvu obavezu dete spremno tek između 10. i 13. godine života. Ove životinje zahtevaju veću odgovornost i više pažnje, a deca u tom uzrastu su većinom pouzdana i odgovorna. Ipak, za svaki slučaj roditelji bi trebalo da provere imaju li životinje vodu, hranu i da li im je prostirka čista.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP