Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

IZ UGLA VETERINARA

Prepoznajte mastitis!

Autor: E. A. | 14.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Mastitis, zapaljenje mlečne žlezde, predstavlja veliki problem u proizvodnji mleka i očuvanju zdravlja goveda. Bolest može biti akutna i hronična, uzročnici su različiti, a po republičkom zakonu, prijavljivanje svakog slučaja je obavezno, piše magazin „Agrobiznis“.

Po republičkom  zakonu,  prijavljivanje  svakog slučaja  mastitisa je  obavezno

Po republičkom zakonu, prijavljivanje svakog slučaja mastitisa je obavezno | Foto: Shutterstock

Streptokokni mastitis
Uzročnik: Streptococcus agalactiae. Javlja se u akutnoj i hroničnoj formi, kao kataralno gnojni mastogalactop foritis. U akutnoj formi vime je otečeno, promenjena četvrt uvećana i asimetrična, uvećani regionalni limfni čvorovi. Mleko je vodenasto ili sa flokulama, krpicama gnoja, neupotrebljivo tokom trajanja oboljenja, u periodu terapije i karence. Ako se ne leči, prelazi u hroničnu formu, vime se smanjuje, promene u limfnim čvorovima se povlače, bolesne četvrti atrofiraju. Radi dijagnostike, treba izmeriti količine mleka po četvrtkama i uraditi test na mastitis.


Stafilokokni mastitis
Uzrocnik: Stapfylococcus aureus. Stafilokoke se nalaze na koži vimena i prenose se rukama i priborom za mužu, mleko je promenjeno sa primesama gnoja i neupotrebljivo. Vime je puno vezivnotkivnih čvorova do veličine pesnice. U malignoj formi vime je ljubičaste boje, otečeno, mleko je sekret neprijatnog mirisa, crveno smeđe boje sa fibrinskim krpicama u sebi.

Piogeni mastitis
Maligno zapaljenje vimena, holštajnska zaraza, čiji je uzročnik Corynebacterium pyogenes uz streptokoke i stafilokoke. Do infekcije dolazi preko sisnog kanala, a proces se širi mlečnim kanalima. Javlja se najčešće u periodu jul–septembar, uglavnom oboli zadnja desna četvrt vimena. U nekim slučajevima nastaju apscesi, to jest čirevi i fistule, i otvoreni kanali prema spolja koji cure. Vime je otečeno, crveno i bolno. Životinja ne uzima hranu, opšte zdravstveno stanje je poremećeno, gnojne bakterije prelaze u zglobove i druge organe, može doći do abortusa, prevremenog telenja, retencije posteljice i endometritisa. Mleko je neupotrebljivo, zelenkasto, uz primese krvi i gnoja, do čokoladnosmeđe boje i vrlo neprijatnog mirisa.

Koli mastitis
Uzročnik: Escherichia coli. Bolest je nagla, perakutna uz razvoj nekrotičnog procesa, praćena teškim poremećajima opšteg zdravstvenog stanja, sa verovatno smrtnim ishodom. Razvija se veoma brzo, za nekoliko časova, životinja ima visoku temperaturu, ubrzano diše, mišici podrhtavaju, ne uzima hranu, burag staje sa radom, dobija proliv, dehidrira i brzo mršavi, zglobovi su otečeni i životinja uglavnom leži. Češće zahvata zadnje četvrti vimena, uvećana je čitava regija, a koža je plavo-crvena. Mleko je vodenasto, krvavo, sa končićima gnoja, sekrecija je znatno smanjena u čitavom vimenu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP