Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

PRE NEGO ŠTO STIGNE KOD VETERINARA

Prva pomoć za kuce

Autor: Ekipa Alo! | 18.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako se vaš pas povredi dok ste na mestu, gde ne možete odmah da dobijete stručnu pomoć, morate poznavati osnove prve pomoći. Evo malog podsetnika…

Povređenom psu vežite njuškicu, probajte da zaustavite krvarenje, a  kod preloma obezbedite ćebe

Povređenom psu vežite njuškicu, probajte da zaustavite krvarenje, a kod preloma obezbedite ćebe | Foto: Shutterstock

Kada psu pružate prvu pomoć, a naročito ako ima bolove, stavite mu obavezno korpu na usta. Tako ćete lakše kontrolisati psa koji, usled bola, može instinktivno da vas ujede. Ako u trenutku pružanja prve pomoći nemate korpu, upotrebite ono što vam se nađe pri ruci - čarapu, rukav od košulje, parče tkanine…


Kada se pas uplaši od teže povrede, može doći do stanja šoka, a posle te traume, može da padne i u nesvest. Simptomi su: slab puls, blede desni i proširene zenice. U tom slučaju držite psa mirnim. Ako je hladno, pokrijte ga i vodite računa da su mu svi disajni putevi slobodni. Vaš zadatak je tada da ga što pre odvedete kod veterinara.

Posekotine
Ako pas ima manju povredu na koži koja krvari, ranu isperite troprocentnim hidrogenom, a zatim nanesite medicinski antiseptik na ranu. Ako je rana veća, samo privremeno stavite debli sloj gaze i flaster i odmah psa odvedite kod veterinara. Menjajte flastere na 15-20 minuta da bi se sprečilo stvaranje otoka. Ako je posekotina duboka, odnosno ako je posečena arterija, krv će biti jasno crvene boje i izlaziće u ritmu rada srca, pulsirajući. Krv iz vene je tamnocrvene boje i teći će ravnomerno. Da biste usporili isticanje krvi iz arterije, pritisak koncentrišite između rane i srca. Kod venskog krvarenja, pritisak se vrši ispod rane.
Ako postoji krvarenje iz usta, proverite da li postoje posekotine na jeziku i u ustima. Hitno obezbedite odlazak i transport, jer u ovakvim slučajevima život psa može zavisiti od brzine intervencije.

Prelomi
Slomljena kost se lako uočava. Jaki bolovi i nemogućnost pokretanja su glavni simptomi. Kod otvorenog preloma se vidi kost koja štrči kroz kožu. Vodite računa da se pas ne pomera i obezbedite nosila kako bi se transportovao do veterinara. Za to vam može poslužiti i ćebe, šator ili neki drugi čvrst materijal. Pokušajte da držite materijal dobro zategnut i obratite pažnju na psa koji ne bi trebalo nimalo da se pomera.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP