Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

AUTOMATSKI SISTEM MUŽE

Roboti u štalama

Autor: Ekipa Alo! | 29.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Mada zvuči kao naučna fantastika, automatski sistemi za mužu (ASM) su komercijalno dostupni od ranih devedesetih i od tada u velikoj meri olakšavaju rad farmerima pri jednom od najtežih poslova, ručnoj muži.

Sistem smanjuje opterećenje muzača  i povećava količinu dobijenog mleka

Sistem smanjuje opterećenje muzača i povećava količinu dobijenog mleka | Foto: Shutterstock

Osim smanjenja troškova u neophodnoj radnoj snazi i otklanjanja mogućnosti neželjenih posledica prilikom ručne muže, ASM daje poljoprivrednicima više vremena da se usredsrede na neke druge stvari poput hranjenja, uzgoja, zdravlja životinja, higijene, a imaju i više slobodnog vremena.


Proizvodnja mleka podrazumeva besprekornu čistoću i higijenu. Zato je neophodno da oprema i uređaji za mužu zadovoljavaju stroge standarde iz ove oblasti. Industrija prerade mleka, različitim programima, motiviše proizvođače da se pridržavaju higijenskih zahteva i da mlekarama isporučuju visokokvalitetno mleko. Senzori i kompletni sistemi praćenja i kontrole na farmi omogućuju odgajivaču pravovremeno uočavanje i reagovanje na promenu kvaliteta mleka, piše časopis “Agrobiznis”.

Bez čoveka
U razvoju i usavršavanju automatskih sistema za mužu, naglasak je stavljan na obavljanje muže bez učešća čoveka i stvaranje uslova u kojima krave same prilaze robotu više puta dnevno. Automatski sistem sastoji se od više elemenata: muznog boksa, robota, muzne jedinice, pogonske jedinice i elemenata staje i kretanja krava.

Krave same  prilaze robotu  više puta dnevno

Krave same prilaze robotu više puta dnevno | Foto: Shutterstock

Robot se sastoji od sistema senzora koji registruju i definišu tačan položaj sisa i pokretnog uređaja koji postavlja muzne čaše na sise. Lociranje se vrši sa dva ultrazvučna senzora ili laserskim senzorom. Krava i vime se često pomeraju, pa sistem za lociranje mora kontinuirano da prati položaj sisa u svakom trenutku. Osnovni elementi klasičnih uređaja za mužu ugrađeni su i u automatske sisteme, osim što kod automatskih muzna jedinica ne sadrži kolektor za mleko, već se ono mlekovodnim crevima sa muznih čaša upućuje direktno prema sabirnoj posudi. Kod klasičnih izmuzišta, muzači pre muže uvode grla u pripremnu prostoriju, odakle ova ulaze u samo izmuzište, dok se kod automatskih sistema očekuje da krave po slobodnoj volji posećuju muzni boks nekoliko puta dnevno.


Prednosti
Generalno, mašinska muža se može oceniti kao srednje naporan posao. Istraživanja pokazaju da se 40 odsto muzača žali na bolove u leđima, vratu i ramenima. Uvođenje automatske muže će znatno smanjiti ove zdravstvene probleme, smanjiti opterećenje i vreme angažovanja radnika. Automatski sistem omogućuje da se muža obavlja češće. Istraživanja su pokazala da su krave provodile više vremena ležeći ukoliko su na mužu išle više puta u toku dana. Produženo vreme boravka na ležištu objašnjava se smanjenom napetošću vimena, na šta grlo povoljno reaguje. Upotrebom robota omogućuje se češća muža, što povećava i količinu pomuženog mleka za oko 15 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP