Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

NIJE LAKO, ALI IMA REŠENJA

Šta s mačkom u pubertetu?

Autor: Ekipa Alo! | 02.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Ulazak u pubertet je bitna prekretnica u životu. Možda se sećate kako je to izgledalo kad ste vi bili tinejdžer - svakodnevne promene raspoloženja i ponašanja. Po istom principu i životinje u pubertetu doživljavaju promene, mada vam neće zalupiti vrata pred nosom, ako im nešto zabranite.

Uključite je u što više aktivnosti  kako bi potrošila  višak energije

Uključite je u što više aktivnosti kako bi potrošila višak energije | Foto: Shutterstock

Tuča sa suparnicima
Ove promene kod mačaka se događaju između 4. i 6. i 20. meseca života. Mačke koje su bile tihe i mirne, volele da se maze i bile stidljive, mogu odjednom da postanu razigrane, bučne, čak i malo bezobrazne, dok mačke koje su dotad bile pune energije, mogu da se pretvore u maze.
U tom razdoblju dolazi do promena u ponašanju s kojima ćete, možda, morati da se uhvatite ukoštac. Vaša mačka postaje zrela i odrasla i želeće da “ostavi utisak”.


Ako pokazuje znake agresije, to može da znači da razvija naviku griženja i grebanja ljudi, što nikako nije dobro, posebno ako imate decu u kući. Međutim, s malo upornosti i to se može rešiti ili barem smanjiti. Koristite rasprašivač s čistom vodom i pošpricajte mačku svaki put kad ugrize ili ogrebe. To će ih toliko nervirati da će s vremenom prestati, samo budite uporni. Ako mačka izlazi napolje, u tom razdoblju će se verovatno vraćati kući s nešto više povreda i ožiljaka nego inače. To je zaista teško kontrolisati. Ipak, ne brinite, s vremenom će se i takvo ponašanje smiriti, a do tada brinite o njoj i vidajte joj rane.

Vreme za parenje
Takođe, imajte na umu mogućnost da će vam tokom mačjeg puberteta stradati nameštaj. One će intenzivirati grebanje jer tako, između ostalog, ostavljaju miris na svojoj teritoriji. Tu bi opet mogao da vam pomogne rasprašivač s vodom. Ako je mačka izrazito teritorijalno orijentisana, miris bi mogla da ostavlja i mokrenjem. Ovo je malo veći problem jer je teško rešiti se smrada mačjeg urina. Ako postoje mesta koja voli da zapišava, poprskajte to mesto s malo vinskog sirćeta, to će je odbiti od ponovnog mokrenja.

U pubertetu mačke dosežu polnu zrelost, što znači da je vreme za stvaranje porodice. Ukoliko ne želite nove male mačiće, preporučuje se kastracija, odnosno sterilizacija. Kod ženke ćete prepoznati da je zrela za parenje ako počne da vrišti i urliče i valja se naokolo. To obično traje nedelju dana. Ako je još niste sterilisali, pokušajte da je zadržite u kući.

Poklonite joj pažnju

Kako biste i vi i vaša mačka što bezbolnije prošli ovu fazu, zabavite macu “pametnim” igračkama, posvetite joj se i igrajte se s njom svaki dan i uključite je u što više aktivnosti kako bi potrošila svu tu energiju. Osim toga, kroz igru mačka će zadovoljiti i svoje potrebe za lovom, šunjanjem, skrivanjem i svim ostalim instinktivnim ponašanjem koje tek treba da nauči da kontroliše.

Poslednji komentari
  • Ero Vreme: 02.02.2015 08:26h

    Najpametnije je mladog napaljenog mačora pustiti da izađe napolje i istraži svoju seksualnost , obnevideli stariji mačori bukvalno fircaju sve što ide na četiri šape i liči na mačku...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP