Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

KADA UTOPLJAVATI KUĆNE LJUBIMCE

Vetar, kiša, kabanica

Autor: Nataša Lazović | 21.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dolazi zima i hladno vreme, pa se mnogi vlasnici pasa pitaju da li ljubimce treba dodatno utopljavati, odnosno obalačiti za šetnju, koje rase i pod kojim ulovima. Evo malog vodiča koji će rešiti ove dileme.

Pre nego što izađete u šetnju, provedite nekoliko minuta u hodniku

Pre nego što izađete u šetnju, provedite nekoliko minuta u hodniku | Foto: Shutterstock

Pas dlaku menja
Psi i mačke koji žive u prirodi krajem proleća odbacuju bogato zimsko krzno, a krajem jeseni dobijaju veoma gustu i kvalitetnu dlaku za nastupajuću zimu. Ipak, to nije slučaj sa kućnim ljubimcima.


- Ljubimci tokom cele godine žive ušuškani u kućnim uslovima, gde je sobna temperatura uvek znatno viša u odnosu na spoljnu temperaturu. Tako je i krzno kućnih ljubimaca uvek ređe i oskudnije, što vlasnici vide kao konstantno linjanje i odbacivanje viška dlake, kao i izostanak sjaja i gustine krzna. I pored toga, većina kućnih ljubimaca može sasvim dobro da podnese zimske uslove bez nekog posebnog utopljavanja - kaže za „Alo!“ veterinar Marko Ćurčić.

Vlažnost, vetar, minus
Izuzetak su kratkodlaki psi, kao i manje, salonske rase pasa, koje je potrebno utopljavati. Takođe, pse s hroničnim artritičnim ili spondiloartritičnim bolestima možete obući kad idu napolje, što doprinosi poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja.

- Nekoliko faktora utiče na odluku da li obući psa za šetnju. To su na prvom mestu vremenski ulovi, poput visoke vlažnosti, jakog vetra i niske temperature (oko i ispod nule), a potom i sam pas. Naročito osetljivi na hladno vreme su kratkodlaki psi, manje rase i stariji psi, kao i oni čiji je imunitet već narušen nekom bolešću (recimo glistama), mišljenja je Danijel Savić, veterinar.

Tako u osetljive rase spadaju pinč, pa čak i doberman, maltezer (ako je ošišan), patuljasti šnaucer, dok pekinezera zbog duge dlake nije neophodno utopljavati.

S druge strane, polarne rase pasa (haski, samojed) koje imaju i podlaku sa lakoćom podnose niske temperature, dok im lepo vreme teže pada.

Preporuke
- Kada je velika razlika između sobne i spoljne temperature, preporučuje se da pre nego što izađete s ljubimcem u šetnju provedete nekoliko minuta u hodniku kako bi se pas aklimatizovao. Manje, kratkodlake kuce po lošem vremenu ne treba šetati duže od pola sata, savetuje Danijel.

Moda, moda


Kada je reč o izboru garderobe, na tržištu su dostupni razni kaputići, bunde, kabanice... Izbor je veliki, čak postoje i nebrendirani domaći proizvođači čiji modeli ne zaostaju za onima iz uvoza. U izuzetno hladnim periodima, kada je podloga zaleđena, malo osetljivijim kucama možete obuti čarape ili cipele od neoprena ili sličnih materijala jer će im tako biti mnogo toplije i prijatnije, a i povrede su ređe, kaže Marko.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP