Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

ZA STOČARE POČETNIKE

Vodič za gajenje koza

Autor: Ekipa Alo! | 13.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Pre nego što odgajivač počne da gaji koze, mora jasno da definiše cilj tog posla. Od toga da li će koze gajiti samo za proizvodnju mleka i dodatno mesa ili će, pored toga, gajiti i priplodni podmladak, zavisi koja će tehnologija biti primenjena.

Nisu sve  rase koza  pogodne za  kombinovani  ili pašnjački  sistem

Nisu sve rase koza pogodne za kombinovani ili pašnjački sistem | Foto: Shutterstock

Pre nego što se odabere određeni sistem držanja životinja, trebalo bi da se napravi precizna finansijska kalkulacija o neophodnim ulaganjima i dobiti koja bi odgovarala uloženim sredstvima i bila adekvatna odgajivačkim uslovima. Što je veći broj koza na farmi, utoliko uslovi gajenja moraju biti intenzivniji, jer će se samo na taj način obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja.


Rasa. Nisu sve rase koza pogodne za kombinovani ili pašnjački sistem, jer maksimum proizvodnih sposobnosti ispoljavaju u stajskom sistemu gajenja. Ovo se naročito odnosi na sansku rasu, koja izuzetno povoljno reaguje na intenzivne uslove držanja. S druge strane, za rase robusnije telesne građe i veće otpornosti veoma uspešno može da se primeni i kombinovani sistem, pa čak i isključivo pašnjački.

Ako  odgajivač  nema  iskustva,  trebalo bi  da počne sa  manjim  brojem  životinja

Ako odgajivač nema iskustva, trebalo bi da počne sa manjim brojem životinja


Klimatski uslovi. Kombinovani i pašnjački sistem preporučuju se u oblastima koje se odlikuju blagim zimama, bez snega, i gde ima dovoljno travnih površina kako bi se životinje tokom godine što duže držale van staja.

Raspoložive površine. Ukoliko je konfiguracija zemljišta takva da se ne može koristiti mehanizacija za sakupljanje trave ili ako na njima ostaje veća količina nesakupljene mase, koze treba držati na pašnjaku jer će se samo na taj način obezbediti da se i te površine u potpunosti iskoriste.

Vrlo važno pitanje na koje takođe treba odgovoriti pre nego što se pristupi formiranju zapata jeste njegova veličina. Da li će se proizvodnja započeti sa većim brojem životinja ili će se taj broj povećavati iz godine u godinu, zavisi od smeštajnih i hranidbenih kapaciteta na farmi.
Ako to uslovi dozvoljavaju, proizvodnju treba početi sa onolikim brojem koza koji će omogućiti ostvarivanje planiranog prihoda. Međutim, ako odgajivač nema velikog iskustva u gajenju koza, trebalo bi da proizvodnju započne sa manjim brojem životinja i da postepeno, iz godine u godinu, povećava veličinu zapata.
Poslednji komentari
  • Dragan Nis Vreme: 31.03.2014 18:23h

    Imam 2 Alpinke i okozile su 5jarica, koza koja je okozila 3 komada ima veliko vime a malo mleka ja joj masiram v ime strah me da nije udarila na Vime dajte mi savet sta da radim za veterinara nemam trenutno novac a sramota me da ga pozovem?

  • somalijac Vreme: 25.01.2015 20:24h

    Dragane Nis,potrazi na fejsbuku grupu-Mala Skola Kozarstva . tamo ce ti neko objasniti sta i kako da radis...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP