Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

PAZITE VAŠEG LJUBIMCA

Vrućina opasna za pse!

Autor: D. T. | 28.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Visoke temperature, zabeležene proteklih dana, predstavljaju ozbiljno naprezanje i za telo životinja. Stručnjaci apeluju da im treba obezbediti hlad i dovoljno vode, a povišena telesna temperatura naročito je opasna za pse.

Dovoljno je samo  pet minuta na jakom suncu da ljubimac  doživi toplotni udar

Dovoljno je samo pet minuta na jakom suncu da ljubimac doživi toplotni udar | Foto: Profimedia

- Dovoljno je samo pet minuta na jakom suncu da pas doživi toplotni udar, s obzirom na to da psi nemaju znojne žlezde i rashlađuju se isključivo disanjem - kaže veterinar Jelena Simić, i dodaje da je najvažnije izbegavati šetnje i izlaganje suncu između 10 sati ujutru i pet sati po podne, kako zbog visoke temperature, tako i zbog zračenja.


- Psi nisu zaštićeni od UV zračenja, koje je u tom periodu dana najjače. Ni slučajno ne ostavljajte svog ljubimca u kolima, pa makar to bilo i u hladovini! Pas neće moći dugo da se oslobađa viška toplote jer nema strujanja vazduha koje bi mu pomoglo da izbaci vlažan vazduh iz organizma - upozorava naša sagovornica i savetuje sve vlasnike pasa:

1. Hranite pse rano ujutro ili kasno naveče, bolje da raspodelite na dva obroka (za pse koji se uobičajeno hrane jednom dnevno). Ako je pas na gornjoj granici težine, nije loše malo umanjiti obrok.

2. Betonske podloge su vrele. Imajte to u vidu kada planirate vreme za šetnju. Kad izvodite psa napolje, ne vodite se logikom da je rasa jaka, pa će izdržati. Neće! Dobiće toplotni udar i uguće.

3. Gde god da je, obezbedite dovoljnu količinu vode psu. Ovo se posebno odnosi na pse koji su vezani i one koji se nalaze u boksovima koji nisu u hladu, a koji imaju betonsku podlogu i limeni krov, na polarne rase, dugodlake pse.

4. Rashlađujte prostore u kojima pas boravi.

5. Ako psa prskate vodom, radite to polako, ne od glave, ne od predela blizu srca, nego od šapa, pa lagano prema prsima.

6. Ne dozvolite zagrejanom psu da bude na veoma hladnoj podlozi. To psu prija, ali je dobar put da srce otkaže.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP