Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

PROBLEMI STIŽU S GODINAMA

Zašto mačke zavijaju?

Autor: E. A. | 12.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vaša stara mačka dobija najbolju negu, ali ipak sve više i više plače, pogotovo noću. Nakon nekoliko slučajeva buđenja cele porodice, možda se pitate: Šta je s njom? Da li postaje senilna? Nažalost, mačke tako pokazuju promene u ponašanju uzrokovane starenjem. Ako je vaša mačka počela sa noćnim serenadama, verovatno će vas zanimati kako da se nosite sa ovim zbunjujućim ponašanjem.

Pomoći će  joj malo  svetlo kada  je mrak i  radio koji će  lagano  svirati

Pomoći će joj malo svetlo kada je mrak i radio koji će lagano svirati | Foto: Shutterstock

Uzroci
 

Starije mačke (8 godina i više) pate od neograničenog broja bolesti, pa pomoću zavijanja noću izražavaju svoju bol ili anksioznost. Sindrom kognitivne disfunkcije i napad demencije, čini mačke zbunjenim ili zabrinutim. Slabiji sluh i vid takođe mogu biti razlog zavijanja.

Dan i noć
Starija mačka može pokazivati i druge znake konfuzije, uključujući i to da nakon jela opet ode da jede iako je činija prazna, zaboravljajući da je upravo završila s obrokom. Može biti uznemirena ako je bila odvojena od vas noću, kada ste zauzeti ili je ignorišete. Ako joj je oslabljen sluh, automatski glasnije zavija. Ako slabo vidi, neće znati gde ide i to će podstaći urlikanje.
Kod zdravih mačaka ti simptomi su pokazatelji starenja. Jako će joj smetati promene koje se odvijaju u njenom telu i mozgu. Kod sindroma kognitivne disfunkcije poremećen joj je ciklus spavanja, ostavljajući joj nemir i teskobu. Umesto noćnog spavanja, spavaće tokom dana, a uveče lutati i zavijati.

Noćna udobnost
Ako je vašoj mački noću udobno, njoj će se tako smiriti strahovi. Budući da starije mačke ne mogu da regulišu telesnu temperaturu kao nekada, teže toplini. Neka krevet bude u blizini izvora topline, osigurajte dodatne pokrivače na svim mestima gde mačka voli da drema. Ako joj se vid pogorša, pomoći će joj malo svetlo kada je mrak i radio koji će lagano svirati kako se ne bi osećala samom. Kako bi ste joj smanjili stres uklonite sve prepreke. Budući da su starije mačke izuzetno osetljive na vlagu i toplotu, držite je u zatvorenom prostoru. Davanje pažnje i ljubavi je najbolje što možete učiniti za mačku.

Proverite vid i sluh


Čak i ako vaša mačka ide kod veterinara jedanput godišnje, početak njenog zavijanja je znak da su joj potrebni temeljni pregledi. Mačke dok stare prolaze kroz mnogo fizičkih promena, pa će veterinar odrediti eventualne bolesti, dijabetes, otkazivanje bubrega... Pravo lečenje ili promene u ishrani mogu smanjiti noćno zavijanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP