Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

POMOZITE PSU KOJI SE PLAŠI

Zevajte dok grmi!

Autor: Ekipa Alo! | 30.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vaš pas se plaši grmljavine? Ne brinite, nije jedini… Pročitajte kako da omogućite vašem ljubimcu da se što lagodnije oseća tokom oluje…

Kad primetite sevanje,  nastavite mirno da  obavljate svoju aktivnost  uz zevanje i protezanje

Kad primetite sevanje, nastavite mirno da obavljate svoju aktivnost uz zevanje i protezanje | Foto: Shutterstock

Najčešće mislimo da se psi plaše grmljavine zato što je glasna i strašna, ali postoji još niz faktora koji izazivaju ovu reakciju. Vazdušni pritisak se često menja tokom oluje. Posebno tokom žestoke grmljavine, psima su uši naročito osetljive.


U tim situacijama, nemojte previše grliti i maziti ljubimca. Naime, tešenjem mu zapravo samo govorimo da je takvo ponašanje u redu, praktično ga hvalimo zato što se boji. U suštini, treba se ponašati kao da je sve u redu. Ukoliko se i vi uznemirite, pas će to osetiti…

Pronađite sigurno i tiho mesto u kući, gde se pas oseća bezbedno, i tu stavite mekano, toplo ćebe. Takođe, donesite mu i omiljenu igračku i ostanite u istoj prostoriji.

Utišajte televiziju i radio, odnosno bilo šta što proizvodi buku. Grmljavina je dovoljno glasna za uplašenog psa, dok lagana muzika može imati umirujuće dejstvo na vašeg ljubimca…

Pokušajte da se sa ljubimcem igrate, nagrađujući ga poslasticama. Vremenom će pas povezati grmljavinu sa dobrim stvarima, a ne samo sa lošim…

Ako ništa ne deluje, pokušajte da - zevate. Naime, kad pas počne da pokazuje strah od pretećih zvukova (važi i za petarde), treba mu nedvosmisleno pokazati da ne treba da se boji. Treba ignorisati njegov strah, mirno nastaviti sa radom (šta god to bilo), ne gledati direktno u psa i s vremena na vreme davati umirujuće signale.
Ako je pas veoma uplašen, možete sesti na pod (jedan od najjačih signala), ispružiti ruke po podu, zevati i žmirkati. Sve ovo treba raditi kao da to radite „za svoj ćef“, ne gledajući u psa. On će već primetiti vas, bez brige. Nikako ne treba prekinuti ovaj postupak i početi sa hvaljenjem psa jer mu onda tek neće ništa biti jasno. Dovoljno je da ga umirite dok „opasnost“ ne prođe, a kasnije se možete poigrati s njim i pohvaliti ga kao kad je dobar.

Kod grmljavine uglavnom imate malu prednost - kad primetite sevanje, znate šta sledi za nekoliko sekundi, tako da zvuk groma već možete dočekati mirno i zdušno zevajući!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP