Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

FENOMEN „RODITELJ LJUBIMCA“

Životinje kao deca!

Autor: Ekipa Alo! | 08.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Keksići su odavno prestali da budu poslastice i nagrade za ljubimce. Danas četveronožne prijatelje obasipamo igračkama, skupim delikatesima iz organskog uzgoja, delimo s njima krevet, pa ih čak vodimo na druženja i igru. Mogli bismo reći da su se vremena promenila, piše „Tportal.hr“.

Neverovatno, ali jedna od šest osoba priznala je da troši više novca na poklone za ljubimca nego za partnera

Neverovatno, ali jedna od šest osoba priznala je da troši više novca na poklone za ljubimca nego za partnera | Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje među vlasnicima pasa, mačaka, zečeva i zamoraca pokazalo je da je u svetu počeo da vlada trend „roditelja ljubimaca“, što je zapravo ponašanje vlasnika koji se o životinjama brinu kao o deci.


Čak 88 odsto ispitanih priznalo je da ljubimcima poklanjaju pažnju otprilike onoliko koliko i svojoj deci. Njih 90 odsto kupuje ljubimcu božićni poklon, 66 odsto daje rođendanski poklon, 84 posto vlasnika dozvoljava ljubimcima da se penju na kauč, a 66 procenata ima privilegiju spavanja u krevetu s vlasnikom.

No tu ne prestaju sličnosti između roditelja i vlasnika ljubimaca: 30 posto vlasnika svoje četvoronožne prijatelje izvodi na susrete s drugim životinjama zbog igranja, otprilike kao što vode decu u park. Svaki ljubimac u proseku ima sedam igračaka i njih 60 posto dobija neku poslasticu barem jednom nedeljno. Neverovatno, ali jedna od šest osoba priznala je da troši više novca na poklone za ljubimca nego za partnera.

Osim o igranju, vlasnici se brinu o zdravlju i ishrani svojih životinja. Gotovo polovina kupuje posebnu brendiranu ili ekološki uzgojenu hranu, 28 odsto dopunjava ishranu vitaminima i apsolutno svi su rekli da barem jednom godišnje posete veterinara radi redovnog pregleda. Jedan od šest vlasnika svog ljubimca na mesečnoj bazi vodi na ulepšavanje.

Istraživanje je pokazalo i da nova generacija „roditelja ljubimaca“ oseća krivicu kad ostavi životinju trećoj osobi na čuvanje na duže ili kad ih nema tokom dana, a njih 58 dosto ljubimcu donosi poklon s godišnjeg odmora.

Strašna grmljavina
 

Vaš pas se plaši grmljavine? Ne brinite, nije jedini… Najčešće mislimo da se psi plaše grmljavine zato što je glasna i stašna, ali postoji još niz faktora koji izazivaju ovu reakciju. Vazdušni pritisak se često menja tokom oluje. Posebno tokom žestoke grmljavine, psima su uši naročito osetljive. U tim situacijama, nemojte previše grliti i maziti ljubimca. Zapravo, previše pažnje ga može uznemiriti još više. U suštini, treba se ponašati kao da je sve u redu. Pronađite sigurno i tiho mesto u kući, gde se pas oseća bezbedno, i tu stavite mekano, toplo ćebe. Takođe, donesite mu i omiljenu igračku i ostanite u istoj prostoriji sa psom. Pokušajte da se sa ljubimcem igrate, nagrađujući ga poslasticama. Vremenom će pas povezati grmljavinu sa dobrim stvarima, a ne samo sa lošim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP