Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Životinje

DOSADNA NAPAST

Znaci da maca ima buve

Autor: | 17.11.2014 - 08:25:00h | Komentara: 0

Ako ste vlasnik mačke, onda znate šta znači muku mučiti s buvama. U slučaju da se prvi put susrećete sa ovim napasnicima, znajte da ih je teško iskoreniti, te je najbolje da što pre uočite problem i krenete u akciju. Donosimo vam sigurne znake pomoću kojih ćete prepoznati da vaša maca ima buve…

Mače

Mače | Foto: Shutterstock

Češanje i grickanje
Često i mahnito češanje kod mačke mogao bi da bude jedan od znakova prisutnosti buva. Ugrizi ovih dosadnjakovića mačku izuzetno svrbe, a ako primetite češće češanje, lako je moguće da je puna buva.


Lizanje po ceo dan
Prisutnost buva može vašu mačku pretvoriti u pravu zavisnicu od lepog krzna, a pogotovo ako se preterano uređuje u području korena repa.

Gubitak dlake
Mačke mogu da gube dlaku iz raznih razloga, a invazija buva takođe može biti jedan od uzroka. Pogotovo ako primetite gubitak dlake u područjima oko vrata, prepona i korena repa.

Izbegavanje omiljenih mesta
Mačke u svom životnom prostoru imaju omiljena mesta, a ako počnu da ih izbegavaju, to bi mogao da bude jedan od indikatora prisutnosti buva. Vaše ljubimice najčešće biraju tepihe, ćebad i slična mekana mesta na kojima će im biti prijatno. Ipak, takvi materijali idealno su mesto za jajašca buva, a ako mačka oseti veći broj ugriza na takvim mestima, sigurno je da će početi da ih izbegava.

Promene u ponašanju
Svoju mačku najbolje poznajete upravo vi i sigurno je da ćete primetiti neke promene u ponašanju. Ako uključuju nemir, nervozu, napetost i slično, lako je moguće da vam je mačka zatrpana buvama.

Crveni ožiljci
Neke mačke alergične su na ugriz buve te im koža reaguje crvenilom ili sitnim izbočinama na mestima ugriza. Periodično pregledajte mačku.

Blede desni
Gubitak mišićne mase, blede desni i letargija sugeriše da je mačka anemična (ima nizak broj crvenih krvnih zrnaca), što pak dovodi do toga da buve takvu mačku još više i dublje grizu. Anemija uzrokovana buvama najčešća je kod mačića i starijih ili bolesnih mačaka.

Krzno posuto „biberom”
Ako primetite na vašoj ljubimici pojavu crnog sitnog praha nalik mlevenom biberu, gotovo sigurno je zaražena buvama. Spomenuto je ustvari izmet buva, a najčešće je prisutan na vratu mačke ili pregibima. Kako biste bili sigurni, skinite izmet te ga na belom papiru nakvasite vodom. Ako boja izmeta pređe iz crne u crvenu, gotovo sigurno se radi o nusproduktu buva.

Crvene tačkice
Ranije pomenuti izmet buva pada na mestima na kojima mačka obitava, a zbog telesne toplote same mačke izmet će poprimiti crvenu boju.

Ne bira


Ctenocephalides felis ili mačja buva je najrasprostranjenija vrsta buva u svetu. Osim na mačkama, mačja buva može svoj životni ciklus da obavi i na psima i drugim mesojedima. Iako mačje buve ne nanose neku veću štetu mačkama, osim u ekstremnim slučajevima, prilično su naporne i vaša maca s ovim parazitima neće voditi prijatan i lagodan život.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP