Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

ISKORISTITE BENEFICIJE

10 razloga zašto je seks zdrav!

Autor: fitness.hr | 19.01.2015 - 12:03:00h | Komentara: 0

Zaboravite izgovore da vam je previše vruće ili da ste preumorni, a postojeće aktivnosti zamenite ovom od koje, osim užitka, imate višestruke beneficije za zdravlje

Seks, penis

1. Zdravlje srca i krvnih žila

Otkucaji srca ubrzavaju se za vreme seksualnog odnosa, a najbrži su tokom orgazma – prosečni seksualni odnos ima jednak učinak na srce kao 20 minutno hodanje, a orgazam je jednak naporu penjanja po stepenicama. Poznato je da se srčanim bolesnicima preporučuje oprez i zabranjuje bilo kakvo uzimanje stimulansa.

2. Raspoloženje

Svakako, drugi po redu učinak, ali ne i manje bitan – učinak seksa na mentalno zdravlje. Osim što nas opušta, za vreme seksa oslobađaju se mnogi hormoni koji popravljaju raspoloženje. Najpoznatiji među njima su endorfin, progesteron, oksitocin i dopamin koji popravljaju raspoloženje kao kad pojedete omiljenu čokoladu, a da se pritom ne udebljate!

3. Fizička aktivnost

U zavisnosti od trajanja i poza seks je, pored emocionalnog zbližavanja s partnerom, odlična vežba – može biti napornija ili lakša, više aerobna ili za jačanje mišića.

4.Feromoni

Već znate da što više praktikujete seks, više vam se pojačava želja za njim. Zato, praktikujte ga redovno, održavajte razinu feromona na nivou kako bi i dalje privlačili suprotan pol ili partnera.

seks parovi ljubav krevet Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

5. Zdravlje kože

Već smo spominjali hormone koji se oslobađaju za vreme seksa, koji utiču na raspoloženje – e, oni utiču i na lepotu kože, kose i noktiju svojim delovanjem, a s obzirom da seks utiče i na cirkulaciju, pojačava se dotok krvi u kapilare, hranjenje stanica kože, njihova obnova, rast i razvoj!

6. Zdravlje reproduktivnog sistema

Redovan seks utiče na rad hormona, koji zatim utiče na ženine polne cikluse. Dokazano je da žene koje imaju redovan seksualni život imaju i redovit menstrualni ciklus, trudnicama pomaže da dođe do lakšeg porođaja, a muškarcima održava zdravlje prostate!

7. Smanjuje pritisak

Redovan seksualni život reguliše vaš pritisak, i time osim na bolesti srca utiče i na smanjenje rizika od moždanog udara. Dok vodite ljubav, vaš pritisak raste, no održavanjem nivoa hormona u krvi koji se otpuštaju tokom seksualnog odnosa ili orgazma, pritisak se dovodi u normalu.

8. Emocionalna bliskost

Osim svakodnevnog života koji delimo s voljenom osobom, koji čine usponi i padovi, delimo i sebe na intiman način putem nežnosti i seksa. Bliskost nam omogućava da se odmaknemo od stresa, osetimo sigurnost i stabilnost te gradimo budućnost. Kažu da parovi žive duže od samaca zbog manje stresa i zdravstvenih problema.

9. Miran san

S obzirom da seks opušta i smiruje, tako olakšava smirenje živaca i garantuje miran, dubok san celu noć i to sve naravno vredi samo ako praktikujete...

10. ...Siguran seks

Imate li dugogodišnjeg partnera i praktikujete monogamiju, ovo pravilo nije toliko obavezno za vas, no ako niste u navedenoj skupini svi zdravstveni razlozi u korist seksa otpadaju. Menjanjem partnera i ne koristeći nikakvu zaštitu rizikujete da obolite od polnih bolesti od kojih neke izazivaju i maligna oboljenja. Zarazite li se nekom polnom bolešću umesto čari seksa, otkrićete samo njegovo naličje koje je moguće izbeći.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP