Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

KOMPLIKOVANA TEMA

Da li odmah pristanete na seks?

Autor: Večernje Novosti | 17.10.2014 - 09:18:00h | Komentara: 0

Pola veka prošlo je od seksualne revolucije i oslobođenja žena, pa ipak, neke teme, poput seksa na prvom sastanku, i dalje su tabu.

seks ljubav parovi Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Dok muškarca zbog toga niko ne osuđuje, od žene se i dalje očekuje da "tvrdi pazar", a ona koja odmah pristane na seks, ili ga čak i inicira, često se posmatra kao laka, nemoralna i nepogodna za ozbiljnu vezu i brak.

Čak je i Keri Bredšo, junakinja serije "Seks i grad" koja se hvali time da je seksualno emacipovala žene, razbijala glavu pitanjem da li je upropastila šanse za ozbiljnu vezu sa Gospodinom Zverkom jer je spavala sa njim na prvom sastanku. Keri je, na kraju, ipak, dobro prošla, a da se ovakav scenario odvija i u realnom životu, ubeđena je savetnica za veze Maja Mazoret, koja tvrdi da je seks na prvom sastanku tajna uspešnog odnosa.
Prema mišljenju ove Francuskinje, većina žena nepotrebno se opterećuje planiranjem kada treba da padne prvi seks, umesto da se opuste i uživaju u njemu. Kako kaže, naročito su uštogljene Britanke i Amerikanke kod kojih postoji nepisano pravilo da intimnije upoznavanje treba da se desi na trećem sastanku, ni pre, ni kasnije.
"Francuskinje nemaju takva pravila. Mi počinjemo sa seksom, pa ako je bio dovoljno dobar ili smo osetile neku vrstu povezanosti, onda pokušavamo da izgradimo vezu. Realno, dovoljno vam je pola sata sa muškarcem da procenite da li želite da vodite ljubav sa njim ili ne. Sve ostalo je bespotrebno komplikovanje u kom stvarate sebi nepotreban pritisak", tvrdi Mazoretova.
Preteranim insistiranjem na seksu na prvom sastanku, muškarac pokazuje očaj, kaže psihoterapeut Marko Braković. "Time šalje poruku da mu seks u životu fali. Kada žena odmah ponudi seks, deluje kao neko ko nema neke druge vrednosti. Sve je to deo igre između polova, a ta igra traje hiljadama godina", kaže Braković.
Mnoge Srpkinje se, ipak, ne bi složile sa njom. Ubeđene da će ih muškarac manje ceniti ako odmah završe sa njim u krevetu, one će odbiti seks, čak i u situacijama kada su vrlo zainteresovane. Igra mačke i miša može da potraje sve dok se ne ustanovi koliko je "žrtvi" čednost važna. A muškarcima u Srbiji izgleda da je prilično bitna. Psihoterapeut i autor romana "Fejsbuk predator" Marko Braković kaže kako mu se čini da pripadnici jačeg pola u našoj zemlji i dalje imaju predrasude prema devojkama sa kojima imaju seks na prvom sastanku.
"Takve cure im odgovaraju za seks i neobaveznu vezu, ali za brak imaju drugačije kriterijume pri izboru. Postavite pitanje bilo kom prosečnom muškarcu da li bi oženio promiskuitetnu curu ili devojku koja "daje odmah" i biće vam jasno zbog čega žene ovome daju veliki značaj. Na jednoj radionici zavođenja koju sam držao mladim studentima, njih 99 posto je odgovorilo da bi im smetalo da devojka koja odaberu ima više od 10 partnera u životu", ističe Braković.
Braković objašnjava da je razlog dvostrukim standardima činjenica da muška i ženska seksualnost nisu iste, pa ih samim tim ljudi drugačije doživljavaju. Ipak, on podseća da spremnost na seks na prvom sastanku nema nikakve veze sa moralnim kvalitetima osobe niti govori o njenoj podobnosti za brak ili ozbiljnu vezu.
Pravila kada seks treba da padne ne postoje. Sve je stvar dogovora i želja, kao i individualnih percepcija seksa svake osobe pojedinačno. Naravno da je posle seksa na prvom sastanku moguća uspešna veza i brak. Uspešna veza zavisi od očekivanja i kompatibilnosti dve osobe koje u nju ulaze, kao i spremnosti na kompromis i razumevanje. Dobar seks je takođe važan, a kad je do njega došlo, manje je bitno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP