Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

OTKRIVENO:

Evo zašto muškarci svakog jutra imaju erekciju!

Autor: IFLS | 10.09.2014 - 11:49:00h | Komentara: 4

Jutarnja erekcija je spontana i događa se u snu ili prilikom buđenja. Svi momci, koji nemaju erektilnu disfunkciju, imaju čast da im se dogodi nekoliko puta tokom sna.

penis

Foto: Profimedia

Ove aktivnosti počinju još u majčinoj utrobi, i nastavljaju se tokom celog života. Ako je za utehu, muškarci nisu sami u ovome, žene takođe doživljavaju klitoralne erekcije i vaginalne kontrakcije dok spavaju, a i većini sisara događa se ista stvar.

Iako postoji nekoliko različitih teorija koje pokušavaju da objasne ovaj fenomen, njegov glavni uzrok je i dalje nepoznat. Jutarnja erekcija, kao i klitoralna, povezana je s REM fazom sna, prenosi Telegraf.
Jedna od ideja je da se tokom REM faze neuroni koji oslobađaju noradrenalin, ”isključe”. Smatra se da su ove ćelije povezane sa penisom, i da redukcija njihove aktivnosti, tokom REM faze, dovodi do lučenja testosterona, što dovodi do erekcije.
Takođe postoji teorija da ovaj fenomen uzrokuje natrijum-oksid. Ovo jedinjenje oslobađaju ćelije smeštene u zidovima krvnih sudova, a on kasnije difuzijom stiže do glatkih mišića i opušta ih. Ovo uzrokuje širenje krvnih sudova, što povećava dotok krvi u penis i tako dolazi do erekcije.
Smatra se da povećana aktivnost nekih delova moždanog stabla pokreće čitav niz događaja, koji neminovno dovodi do toga da nervna vlakna iniciraju lučenje natrijum-oksida. Ovaj proces takođe regulišu hormoni kao što je testosteron.
Dakle, videli smo šta se dešava, ali ne i zašto. Jedna od ideja je da ove noćne aktivnosti doprinose održavanju zdravlja penisa. Zbog erekcije, erektilno tkivo se širi i na taj način snabdeva kiseonikom. Oksigenizacija sprečava fibrozu kaverni, što je neželjeno stanje koje vremenom dovodi do erektilne disfunkcije.

Još jedna interesantna teorija predlaže da se cela stvar događa zbog toga da se muškarci ne bi umokrili u krevet u toku noći.

Postoje dva osnovna tipa erekcije: psihogena i refleksna.

Prva počinje stimulacijom maše što dovodi do erekcije putem nervnih impulsa.

Druga se događa nezavisno od naše volje, bez bezobraznih misli, i veruje se da je uzrok puna bešika. Naime, puna bešika utiče na sakralne nerve u kičmenoj moždini, koji kontrolišu ove refleksne erekcije. Ovo možda zvuči logično, ali telo ima i druge načine da spreči neželjeno mokrenje u krevet, a i ne objašnjava zašto se to dešava i ženama.

Sve u svemu, najverovatnije je da se sve to događa da bi vaš polni organ bio dobrog zdravlja i dobro funkcionisao. Budite srećni što vaš penis misli na vas!

Poslednji komentari
  • Brko Vreme: 10.09.2014 12:10h

    I ja se ovako budim svako jutro je na nogama....sta da radim ???

  • Kice Vreme: 10.09.2014 15:11h

    @Brko Jel cujes mozda gromoglasne aplauze? :P

  • Dr. Haus Vreme: 11.09.2014 16:16h

    I meni je dignut svakog jutra i ja opalim ženu i sredim stvar!!!

  • nedjo Vreme: 18.09.2014 02:39h

    meni se to desava kad odgledam tv dnevnik

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP