Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

NAJBITNIJA STVAR ZA ORGANIZAM

Kako seks zapravo utiče na mozak?

Autor: Tportal | 11.03.2015 - 14:16:00h | Komentara: 0

O pozitivnim uticajima seksa puno se već toga pisalo, a mnoga istraživanja govore u prilog tim tvrdnjama. Beri R. Komisaruk, ugledni profesor psihologije na Univerzitetu Ratdžers u Njuarku u Nju Džersiju, kaže da proučavanje uticaja seksa na naš mozak može otkriti i druge zanimljive stvari o našem zdravlju.

seks snovi ljubav par

Foto: Profimedia

Analiza uticaja seksa na mozak ukazuje na mnoge zanimljive zajedničke tačke, ali, svakako, ovakva istraživanja nije lako sprovesti u praksi. Evo što znamo o uticaju seksa na mozak.
Seks podiže raspoloženje

Zadovoljstvo koje postižemo seksom aktivira dopamin koji se aktivira i kad se konzumira droga. "Konzumiranje kokaina i seks aktiviraju isti centar u mozgu", objašnjava Timoti Fong, profesor na UCLA. Zanimljivo je da kofein, nikotin i čokolada takođe nadražuju isti centar u mozgu.

seks parovi ljubav krevet Foto:Profimedia

Foto:Profimedia

Seks može delovati i kao antidepresiv


Verovali ili ne, zanimljivo istraživanje iz 2002. godine koje je sproveo Univerzitet u Olbeniju, sprovedeno na 300 žena, pokazalo je da su ispitanice koje su imale odnos bez kondoma u manjem procentu imale simptome depresije od onih koje su upražnjavale seks s kondomom!


Istraživanje je pokazalo da se sperma sastoji od različitih hormona poput estrogena ili prostaglandina koji imaju antidepresivna svojstva! (Dodali su i da tu treba voditi računa i o drugim faktorima poput ljubavnog statusa, npr. ako je osoba u dugoj vezi ili pak uticaj oralnih kontraceptivnih medikamenata.) To je sjajna vest za sve one koji su u dugim i stabilnim vezama, no oni koji nisu ne bi se trebali upuštati u polne odnose bez zaštite.

gg

Foto: Shutterstock

Seks ublažava bol

Nemojte preskakati seks ako imate glavobolju! Istraživanja pokazuju da vođenje ljubavi može ublažiti te simptome. Rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Nemačkoj pokazali su da je čak 30 odsto ljudi koji su imali glavobolje, a čak 60 posto onih koji su patili od migrene nakon seksa osetilo delimično ili potpuno olakšanje od boli. Žene koje su iskusile intenzivnu stimulaciju G-tačke imale su veći prag bola. Neki naučnici to pripisuju oksitocinu, tzv. hormonu vezivanja između majki i dece, a koji takođe ima svojstva ublažavanja bolova.

Seks smiruje


Studija provedena na pacovima pokazala je da su oni koji su se parili bili manje pod stresom – a ovo se takođe može primeniti i na ljude. Neka istraživanja pokazala su da su osobe koje imaju redovan seksualni život samopouzdanije i sigurnije u javnim nastupima.

pp

Foto: Shutterstock

Seks pospešuje memoriju


Ali ako ste glodar! Zvuči neverovatno, ali studija iz 2010. pokazala je da su pacovi kojima je seks bio uskraćen u poređenju sa onima kojima nije bio uskraćen imali manje neurona u području mozga koje je povezano sa memorijom. Slično je istraživanje sprovedeno i na miševima. Ostaje da se vidi kako seks utiče na pamćenje kod ljudi.


Seks tera nesanicu


Barem kod muškaraca! Neka istraživanja pokazala su da nakon seksa muškarci brže utonu u san.

Mladi par spava

Foto: Profimedia

Naučnici znaju i zbog čega: deo mozga poznat kao prefrontalni korteks usporava nakon ejakulacije. To, zajedno sa otpuštanjem oksitocina i serotonina, može objasniti sindrom "prevrtanje na svoju stranu i san".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP