Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO:

Mozak - najbitniji seksualni organ!

Autor: Mondo | 28.12.2013 - 13:40:00h | Komentara: 0

Više od 40 odsto žena uzrasta između 18 i 59 godina imaju seksualnu disfunkciju, sa gubitkom interesovanja za seks (hipoaktivni seksualni nagon - HSN), što je ujedno i najčešći poremećaj seksualnosti kod žena. Zašto dolazi do toga?

ii

Mozak igra ključnu ulogu u seksualnoj disfunkciji žena | Foto: Shutterstock

Iako neki osporavaju validnost ovakve dijagnoze, multidisciplinarni tim Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford je posvećen istraživanju ovog i sličnih problema.

Kratak izveštaj novih istraživanja ove problematike dali su dr Brus Arnou, profesor psihijatrije i bihevijoralnih nauka, i dr Lija Milhajser, asistent ginekologije i direktor Medicinskog programa za žensku seksualnost Klinike Stanford.
 
Dosadašnja ispitivanja faktora koji utiču na seksualne performanse uglavnom su se fokusirala na muškarce, i to na fiziologiju tela, zanemarujući ulogu mozga. Međutim, izgleda da mozak, pre nego periferni organi, igra ključnu ulogu u seksualnoj disfunkciji žena.
Ovo istraživanje je prvo koje je upoređivalo način aktivacije mozga kod žena koje imaju seksualnu disfunkciju, sa onima koje je nemaju. U studiji je učestvovalo 16 žena sa dijagnozom HSN i 20 normalnih žena koje su služile kao kontrolna grupa. Sve su se žene izjasnile kao heteroseksualne.
Učesnicama studije su prikazivani erotski video inserti, u kombinaciji sa snimcima ženskih sportskih dešavanja. Između ovih segmenata puštani su kratki smirujući inserti sa cvećem, planinama, okeanskim talasima, koji su imali ulogu da smire mozak između drugih, aktivijih segmenata. Aktivnost njihovog mozga je procenjivana putem funkcionalne magnetne rezonance koja omogućava da se promene aktivnosti pojedinih regija prate u realnom vremenu.
Žene su se, takođe, izjašnjavale o stepenu subjektivnog seksualnog uzbuđenja tokom gledanja inserata. Osim toga, naučnici su i objektivnim metodama proveravali stepen genitalnog nadražaja ovih žena.
Globalna moždana aktivnost kod žena sa HSN i normalnih žena bila je manje-više identična, ali uz značajne razlike u aktivnosti određenih regiona. Registrovan je veći skok relativne aktivnosti tri moždane regije kod žena sa HSN: središnja čeona vijuga, desna donja čeona vijuga i putamen obostrano, u poređenju sa aktivnošću mozga normalnih žena, tokom prikazivanja erotskih inserata. U drugoj regiji mozga – obostrani entorinalni korteks – desila se suprotna pojava.
Ovo istraživanje je, dakle, otkrilo da postoje promene u aktivnosti određenih predela mozga kod žena sa HSN u poređenju sa ženama koje ne pate od ovog poremećaja, piše MH.
Dve regije mozga u kojima je registrovana povećana aktivnost kod žena sa HSN već su ranije povezane sa određenim funkcijama, i to: središnja čeona vijuga sa povećanom pažnjom ka sopstvenom, ili tuđem mentalnom stanju, a desna donja čeona vijuga sa inhibicijom sopstvenog emocionalnog odgovora.
Naučnici pretpostavljaju da povećana pažnja prema sopstvenoj reakciji na erotske stimuluse igra određenu ulogu u seksualnoj disfunkciji. Povećana aktivnost entorinalnog korteksa zabeležena u kontrolnoj grupi je verovatno u vezi sa sposobnošću žena koje nemaju seksualnu disfunkciju, da se prepuste emocionalnim sećanjima na prethodne erotske doživljaje.
Postojanje ovih veza ne znači da su one nužno i uzročno-posledične. Studija možda pokazuje kako preterano obraćanje pažnje na stvari može izazvati kočenje seksualne želje, ali i kako nedostatak seksualne želje u situaciji nabijenoj erotikom izaziva povećanu samosvest.
"Rezultati ove studije bacaju novo svetlo na žensku seksualnu funkciju, pogotovo na seksualnu želju", kaže Milhajser. "Sledeći korak je da ovu informaciju prevedemo u klinički svet, naročito zbog mogućih kognitivnih i farmakoterapijskih pristupa."

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP