Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

KOJA JE VAŠA VRSTA EKSTAZE?

Orgazam uzdiže duh i telo!

Autor: sensaklub.net | 13.05.2013 - 10:21:00h | Komentara: 0

Seks je samo početak, seks nije kraj. Ali ko propusti početak, propustiće i kraj", rekao je jedan učitelj tantre, podsećajući nas da je vođenje ljubavi umetnost koja spaja seksualnost i duhovnost. Kada su ljubav i seks isprepleteni, tada se osećamo najživljima. Proverite koliko ste vi "živi"

Ljubav,seks i magija

Ekstaza ima više dokazanih blagodeti po organizam| Foto: Shutterstock

Tri uloge orgazma

Seksualnost ima pozitivan uticaj na bioregenerativne procese, ali se, usprkos brojnim istraživanjima, u medijima retko priča o profinjavanju seksualnosti, odnosno o višim stupnjevima seksualnog užitka koji dovode do ekstaze. Orgazam, a naročito esktatični orgazam je najintenzivnije zadovoljstvo koje čovek može da doživi i ima važnu ulogu u harmonizaciji psihe i očuvanju zdravlja.
Obično se smatra da seksualnost ima samo jednu ulogu, produžavanje ljudske vrste. To jeste njena prva uloga, ali zaboravljaju se ostale uloge seksualnosti. Druga uloga je psihološka dobrobit uživanja, opuštanje i psihofiziološka regeneracija čitavog organizma, a treća razvoj svesti i duhovno uzdizanje. Tužno je što obično znamo za prvu, drugu naziremo, a o trećoj gotovo ništa ne znamo. Treba znati da prve dve imaju i životinje, a da je samo treća karakteristična isključivo za ljudsku vrstu.

Pet vrsta ekstaze

Istraživanja pokazuju da svaka osoba orgazam doživljava na svoj način i da postoje brojne razlike među orgazmima. Nekim ljudima orgazam je samo fizičko iskustvo, nekima je to energetsko spajanje, emocionalno kontaktiranje, nekima socijalni prestiž, a neki orgazam doživljavaju kao duhovno iskustvo. U knjizi "Telesna psihoterapija - do orgazma i dalje", doktorka Ljiljana Klisić objašnjava koje sve vrste orgazma postoje i po čemu se one razlikuju.
PRIMITIVNI orgazam označavao bi puko pražnjenje. Osoba je u kontaktu s instinktima i prirodnim silama, a opseg svesti je sužen.
NEZRELI orgazam karakteriše usmerenost na sebe i zanemarivanje partnera te postavljanje prema njemu kao prema objektu koji je tu da zadovolji naše potrebe. Zadovoljstvo je ograničeno.
ZRELI orgazam donosi mnogo više zadovoljstva. Osim pražnjenja pruža osećaj ostvarenosti, ljubavi, prihvatanja i ispunjenja. Energetski tok se uspostavlja u celom telu i razmenjuje se ljubav i nežnost s partnerom. Obično traje nekoliko sekundi. Mogli bismo ga definisati kao sposobnost prepuštanja toku životne energije bez ikakvih kočnica, potpuno zadovoljenje seksualnog nadražaja, subjektivni osećaj veće ljubavi i otvorenosti prema partneru kao i potpuno ispunjenje.

Seks par u krevetu

Ekstatični orgazam nas čeka na sledećem stupnju evolucije| Foto: Shutterstock

EKSTATIČNI orgazam bi označavao iskustvo koje nas prema teoriji spektra svesti čeka na sledećem evolucijskom stupnju, a sada ga doživljavaju poneki ljudi. Ljubavnici se odnose jedno prema drugom s velikom ljubavlju, obožavanjem i obostranim potpunim prihvatanjem. Ekstatični orgazam traje više minuta ili sati. Doživljaj ekstaze u seksualnom činu bi bio neka vrsta vodiča u svet duha.

Čovek tada spoznaje širu, bogatiju i stvarniju realnost od uobičajene. Otvara mu se nova dimenzija postojanja, u kojoj se prema drugima i prema sebi odnosi sa većom pažnjom, ljubavlju i razumevanjem. Polako počinje da doživljava da nema granice između njega i drugih i to ga ispunjava neopisivom srećom. Na ekstatičnoj granici orgazma, osoba ne samo da uživa u partneru i pokazuje radost zbog njegove prisutnosti, nego ga obožava i biva obožavana. To potpuno otvaranje i sagledavanje božanske suštine partnera omogućuje spoznaju božanskog u njemu samom, dok se granice gube i sagledava se zajednička božanska priroda.
Važno je imati na umu da se ekstaza ne može izazvati na silu ili iz znatiželje. Ona se prirodno javlja na putu razvoja svesti i stremljenja duhu.
NEDUALNI orgazam označavao bi stanje jedinstva sa svime što postoji, dostizanje apsoluta, granice duha. Metaforično rečeno, to je vođenje ljubavi s celim univerzumom.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP