Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

SREĆNI ILI NE

Poza u kojoj spavate otkriva koliko ste srećni odnosno nesrećni u vezi

Autor: N.Jovanović/tportal | 17.04.2014 - 10:14:00h | Komentara: 0

Novo istraživanje pokazalo je da položaj u kojem spavamo sa partnerom otkriva koliko je veza čvrsta, a ključ je u udaljenosti između parova - rezultati ukazuju na to da su najsrećniji parovi koji spavaju na udaljenosti manjoj od jednog centimetra

Parovi koji spavaju udaljeni jedno od drugoga manje od centimetar ili dva imaju veće šanse za srećnu vezu nego parovi koji spavaju udaljeni 30 ili više centimetara, To su otkrili su naučnici u novom istraživanju. Takođe, srećniji su i parovi koji se tokom noći fizički dodiruju od onih koji spavaju svako na svojoj strani kreveta.

par

Istraživanje, koje je objavilo udruženje "Internacionalni festival nauke" iz Edinburga, proširuje rad psihijatra Samjuela Dankela koji je otkrio da su osobe koje spavaju u sklupčanom, fetusnom položaju češće neodlučne, uznemirene i osetljive na kritiku. Osobe koje spavaju u polufetusnom položaju, sa skupljenim koljenima, najčešće su pomirljive, spremne na kompromis i nisu sklone ekstremnim stavovima.
Osobe koje spavaju u takozvanom kraljevskom položaju, odnosno ravno ispružene na leđima, vrlo često su samouverene i otvorene, a oni koji spavaju na trbuhu s glavom položenom ravno na jastuk često su pomalo kruti i naginju perfekcionizmu.

Par se ljubi u krevetu

Nova studija pokazala je da 42 posto parova spava okrenuto jedno drugom leđima, 31 posto parova spava okrenuo licem u istom smeru, a svega 4 posto parova spava okrenuto licem jedno prema drugom. Tokom sna se 34 posto parova dodiruje, 12 posto spava udaljeno jedno od drugoga svega jedan do dva centimetra dok 4 posto parova spava na udaljenosti većoj od pola metra.

Prema rečima naučnika, parovi koji spavaju blizu jedno drugom i u snu se dodiruju po pravilu su srećniji, i to ako spavaju okrenuti licem prema licu partnera, u "kašičica" pozi, u pozi u kojoj su okrenuti u istom smjeru pa čak naslonjeni leđima jedno na drugo.

Psiholog i profesor na fakultetu u Hertfordšajru Ričard Vajsman, koji je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 1.100 ljudi, kaže da je 94 posto parova koji se tokom sna dodiruju zadovoljno svojom vezom, u poređeju sa 68 posto parova koji tokom noći nemaju fizički kontakt. Kako napominje vođa istraživanja, poza u kojoj spavamo s partnerom u velikoj meri otkriva prirodu tog odnosa, ali daje i uvid u ličnost. Osim toga, rezultati istraživanja ukazuju na to da su ljudi koji spavaju u neposrednoj blizini svojih partnera u velikom broju slučajeva ekstrovertni tj. pozitivni prema spoljašnjem svetu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP