Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

DA LI SE I VAMA OVO DEŠAVALO?

Zaljubljeni gube san, muči ih pamćenje, hrana im je slađa...

Autor: E.A. | 26.02.2014 - 12:30:00h | Komentara: 2

Otkrijte kroz šta to sve prolaze zaljubljene osobe, ako niste nikada bili u tom stanju, a ako jeste možda ćete sada potvrditi da vam se sve ovo dešavalo, a da toga niste ni bili svesni.

Poljubac

Lepo je biti zaljubljen | Foto: foter.com

Ljubav menja aktivnost mozga

Ljubav je moćan osećaj koji aktivira čak 12 delova mozga među kojima i deo zadužen za zavisnost. Već u petini sekunde ljudi znaju jesu li zaljubljeni ili ne, a sve zahvaljujući mozgu koji otpušta hormon sreće i stvara euforiju, piše "Women's Health".

Zaljubljeni spavaju sat vremena kraće
Uz zaljubljenost se vežu euforija, strast, ali i određena doza straha koji remete dobar san. Zaljubljeni tako u proseku spavaju i do sat vremena manje od onih koji nisu zaljubljeni, a problemi sa spavanjem mogu potrajati i do šest meseci.

Ljubav jača kosti
Ljubav ublažava bolove jer aktivira iste centre u mozgu kao i lekovi protiv bolova. Ona takođe jača kostur tela, pa tako oženjeni muškarci imaju zdravije kosti i manji rizik od bolesti kostiju. Stručnjaci veruju kako je za to "kriv" mirniji način života i veća briga o telu.

Zaljubljenima je hrana slađa
Zaljubljenost utiče i na razlikovanje ukusa, a za sve je kriva povišen nivo okistocina, hormona ljubavi. Što je nivo viši, to je i mogućnost raspoznavanja ukusa manji. Zaljubljenima sva hrana bez obzira na njen pravi ukus deluje slađe nego što to zaista jeste.

Zaljubljeni imaju problema s pamćenjem
Osim što zbog nje hrana deluje slađe, ljubav i povećan nivo oksitocina negativno utiču na pamćenje. Zaljubljeni parovi lako zaboravljaju, teško se koncentrišu i lako im misli odlutaju, naročito na početku veze. U njihovom fokusu samo je partner u kojeg su zaljubljeni.

Srce kuca istim tempom
Osim što menja rad mozga, zaljubljenost utiče na hormonalnu ravnotežu, snižava krvni pritsak i otkucaje srca. Ljubav sinhronizuje srčani ritam parova, pa im srce kuca istom brzinom. Takođe, ritam ženskog srca se češće prilagođava muškarcima nego obrnuto.

Poslednji komentari
  • jana Vreme: 26.02.2014 13:09h

    Slazem se ,ali bih samo naglasila da mislim da se ovi simptomi odnose samo na jednostrano zaljubljenje ,a kada je zaljubljenost obostrana i ozvanicena onda se manjaju i prestaju simptomi zaboravnosti ,nesanice i lupanja srca .Pa doktori ,zar ne?Mislim na specijaliste ljubavi?

  • bosiljka Vreme: 27.02.2014 07:32h

    slazem se!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP