Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

PREPOZNAJTE SIMPTOME I POSETITE GINEKOLOGA

Zašto seks boli?

Autor: N. Lazović | 24.06.2015 - 22:00:00h | Komentara: 0

Gotovo polovina žena oseća bol prilikom ili nakon polnog odnosa. Ako ste jedna od njih, vreme je da prestanete da patite u tišini. Prepoznajte svoje simptome i posetite ginekologa.

Proverite da  li vas muče  policistični  jajnici, urinarna  infekcija ili vulvodinija

Proverite da li vas muče policistični jajnici, urinarna infekcija ili vulvodinija | Foto: Shutterstock

Slučaj 1:

Kako boli?
Osećate oštar probadajući bol na jednoj strani karlice tokom penetracije. Takođe, možete osetiti tup bol tokom menstruacije.
Mogući uzrok: Policistični jajnici
Šta učiniti?
Većina cista je bezopasna i nestane vremenom. Ginekolog vam može potvrditi dijagnozu pomoću ultrazvuka, a u međuvremenu, pokušajte da nađete položaj u kojem vas neće boleti tokom polnog odnosa, a možete uzeti i sredstvo protiv bolova.
 

Slučaj 2:

Kako boli?
Osećate svrab u genitalijama, nadraženost i preosetljivi ste na dodir. Posle odnosa, vaša vagina je crvena i imate osećaj kao da gori.
Mogući uzrok: Verovatno imate problem s gljivicama koje uzrokuju bol tokom odnosa.

Šta  učiniti?
Nemojte čekati da vam se upala pogorša, odmah potražite pomoć ginekologa. Iako, većina žena i po drugim simptomima, kao što je pojačan sekret praćen neprijatnim mirisom, zna da ima probleme s gljivicama, ponekad je bol tokom odnosa jedini indikator. Neka vam ginekolog preporuči terapiju.

Slučaj 3:

Kako boli?
Tokom polnog odnosa imate osećaj kao da vam penis lupa u nešto. Osim toga imate bolne menstruacije, pa čak i bolove u leđima i povećanu potrebu za uriniranjem.
Mogući uzrok: Benigne izrasline na maternici, takozvani fibroidi.
Šta učiniti?
Ultrazvučno se može utvrditi da li imate izrasline, kakve su i koje veličine. Kada se to utvrdi, ginekolog će odrediti način lečenja. Moguće ih je odstraniti, ali postoje i druge novije tehnike s kojima je moguće smanjiti ih, na taj način da im se zaustavi dovod krvi.

Slučaj 4:

Kako boli?
Osećate bol i probadanje u genitalijama većinu vremena, i to do te mere da vam je sama predigra bolna. Takođe, bolno vam je stavljanje tampona, vožnja biciklom, pa čak i dugotrajno sedenje.
Mogući uzrok: Vulvodinija – bolno stanje koji može uticati na celo genitalno područje. Problem se javlja kada su nervi stidnice previše nadraženi i iziritirani.
Šta učiniti?
Nažalost lečenje nije lako. Trenutno ne postoji lek za vulvodiniju. Za olakšavanje simptoma konsultujte se sa svojim ginekologom.

Slučaj 5:

Kako boli?
Bol u vagini i osećaj iritacije prilikom odnosa.
Mogući uzrok: Nedovoljna vlažnost vagine. Osim psihičkih problema, mogući uzroci su tablete protiv depresije, anti-bebi pilule (koje mogu prouzrokovati smanjenje libida) zatim dojenje, menopauza…
Šta učiniti?
Za vreme odnosa koristite lubrikant na bazi vode.

Slučaj 6:

Kako boli?
Tokom polnog odnosa, osećate bol na celokupnom području između kukova i/ili imate neprestanu potrebu za uriniranjem koje je praćeno peckanjem.
Mogući uzrok: Infekcija urinarnog trakta.
Šta učiniti?
Posetite vašeg lekara ili ginekologa, koji će vas uputiti na preglede kako bi se utvrdilo da li imate neku infekciju. Ukoliko imate hroničnu upalu, obavezno i vi i vaš partner morate uzimati antibiotike.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP