Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Saveti

I TO JE MOGUĆE

Žene mogu da dobiju HIV od drugih žena tokom seksa

Autor: B92 | 14.03.2014 - 15:53:00h | Komentara: 0

Iako je veoma retko, ipak nije nemoguće da HIV bude prenesen prilikom seksualnog kontakta između dve žene, sudeći po radu koji je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD.

HIV

U pitanju je prvi zabeleženi slučaj te vrste a Centar veruje da je jedna žena u Teksasu zarazila drugu HIV-om putem seksualnog odnosa koji je uključivao nezaštićen seks, korišćenje seksualnih pomagala i seksualnog kontakta prilikom menstruacije
Žene, obe u svojim četrdesetim godinama, bile su u monogamnoj vezi šest meseci pre infekcije koja je prvi put identifikovana početkom 2012. godine.
Drugi faktori rizika poput korišćenja droga nisu bili prisutni, a zaražena žena je poslednji put spavala sa muškarcem pre deset godina.
„Iako ovo nije prvi put da se sumnja na infekciju do koje je došlo prilikom seksualnog odnosa dve žene, ovo je prvi put da je sve toliko jasno prisutno“, izjavi je epidemiolog za NPR dodatno naglašavajući da bi ovaj slučaj trebalo da služi kao upozorenje na to da postoji veliki broj seksualnih interakcija putem kojih se neko može zaraziti HIV-om.
„Svaki put kada postoji intimni kontakt – čak i kada koristimo seksualna pomagala, potrebno je preduzeti mere prevencije, posebno ako postoji šansa mešanja krvi“, tvrdi on.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP