Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

BOLJE OD EVROPSKOG PROSEKA

Kakve su seksualne navike Srpkinja?

Autor: Rihter Gedeon / B92 | 11.10.2013 - 16:12:00h | Komentara: 3

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4 puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena odlučuje za “rizične metode” kontracepcije - prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana.

Seksualno istaživanje

*Kliknite za uvećanje

Organizacija "Rihter Gedeon" inicirala je međunarodno istraživanje o hitnoj kontracepciji ("International Emergency Contraception Research"), čiji su rezultati ukazali na neophodnost povećanja svesti o hitnoj kontracepciji.
U ovom velikom međunarodnom istraživanju koje prikazuje nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, učestvovalo je čak 6.600 žena između 15-49 godina i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska, uključujući i Srbiju.
U proseku, žena ima odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Oko 27 odsto žena koje koriste metod prekinutog snošaja i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana ostaće trudne u toku jedne godine (Pearl index).
Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina njih čak više puta. Iako polovina ispitivanih žena smatra da je neophodno da popije pilulu za hitnu kontracepciju nakon nezaštićenog odnosa, čak 1/3 njih će ipak računati plodne dane i verovatnoću da zatrudni dovodeći sebe u rizik za abortus umesto da izabere jednostavniji i lakši način.

Soraja  prati Mihu  i „orlove“  u stopu

Srpkinje bolje od evropskog proseka | Foto: Zoran Lončarević

Žene u Srbiji u proseku imaju 2,4puta nedeljno seksualni odnos, što je malo bolje od evropskog proseka. Ipak, u Srbiji se 26 odsto žena, odlučuje za “rizične metode” kontracepcije - prekinut snošaj ili metod računanja plodnih dana. Srpkinje smatraju da su vrlo emancipovane i da planiraju svoj seksualni život, dok sa druge strane rezultati pokazuju da nisu edukovane o dostupnim kontraceptivnim metodama, u društvu u kome je abortus visoko prihvaćen.

One tvrde da vole seks i da imaju dosta partnera, prihvaćen je i seks bez ljubavi (više od 1/3 ispitanica), seks na prvom sastanku, a stopa slobodnih devojaka/žena nešto je veća nego prosečna.

Ovakvi rezultati iziskuju neophodnost kontinuirane edukacije i unapređenja svesti o planiranoj i redovnoj kontracepciji. Korišćenje pravovremene i adekvatne kontracepcije doprinosi boljem zdravlju žena, očuvanju plodnosti mladih generacija, povećanju kulturnog nivoa i razvoju pozitivnih zdravstvenih navika. Hitna kontracepcija u situacijama kada redovna zakaže omogućava da se na jednostavan i bezbedan način izbegne abortus, koji je trenutno jedan od najzastupljenijih metoda kontrole rađanja u Srbiji.

Poslednji komentari
  • Bane Vreme: 11.10.2013 18:39h

    Šta je bre ovo, skrnavljenje državne zastave i grba

  • nn Vreme: 12.10.2013 12:40h

    Jaka nam drzava i grb!

  • iguman Vreme: 12.10.2013 17:26h

    ORO bas na nezgodnom mestu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP