Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

TERAPEUTSKO DEJSTVO MUZIKE

Mocart za bolji seks!

Autor: NATAŠA LAZOVIĆ | 09.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sviranje i slušanje muzike povećava verbalnu inteligenciju, muzika ubrzava oporavak nakon bolesti, a čak i tužne pesme deluju kao terapija za loše raspoloženje, tvrde stručnjaci. Propisana dnevna doza je dva puta po 12 minuta...

Slušanje muzike izaziva lučenje dopamina, koji snižava krvni  pritisak i usporava srčani rad

Slušanje muzike izaziva lučenje dopamina, koji snižava krvni pritisak i usporava srčani rad | Foto: Shutterstock

Muzika duše
- Koliko muzika snažno utiče na ljude, i to još u prenatalnom periodu, pokazuju brojna istaživanja tokom kojih je praćeno kako fetus reaguje na različite vrste muzike, naročito na Mocarta. Melodija je, kao i ritam, nešto što nam je dato, a izbor vršimo u skaldu sa rapoloženjem. Recimo, ako smo u (ljubavnom) bedaku, znamo da se okrenemo onim „kukumavkama“, iako ih pod narmalnim okolnostima možda preziremo… Ovo činimo iz potrebe da se identifikujemo sa nekim ko je prošao kroz slično emotivno iskustvo, kaže za „Alo!“ psiholog Aleksandra Janković i dodaje:
- U duhovnom smislu muzika pokreće izvesna osećanja i sve religije, uključujući i pravoslavnu, rado je koriste. U ovo vreme emotivne blokiranosti i duhovne anesteziranosti, neko može da izjavi da ne oseća ništa, ali kada čuje određeni niz tonova ili takt, ono što je bilo skriveno izlazi na površinu - kaže naša sagovornica.


Prevencija
Stres i teskoba, ali i ozbiljniji simptomi kardiovaskularnih bolesti, mogu se ublažiti slušanjem muzike, pokazalo je više od 25 naučnih studija. Slušanje omiljene muzike stabilizuje rad srca, smanjuje vrednosti krvnog pritiska i generalno umanjuje stres.

I tužna muzika leči
Stara poslovica kaže da kad ništa ne pomaže, samo muzika briše suze i hrabri srce, a to potvrđuje i nauka. Tužne pesme imaju efekt katarze i podstiču na suočavanje s tugom. Zbog toga je terapija tužnom muzikom mnogima pomoć nakon traumatičnih iskustava.

Preporučena doza
Da bi se postiglo lekovito dejstvo, potrebno je slušati muziku svakodnevno, dva puta, ujutru i uveče, po najmanje 12 minuta. Naime, kada osoba sluša muziku koja joj odgovara, onda se luči dopamin, poznat kao hormon zadovoljstva, koji snižava krvni pritisak i usporava srčani rad. Pozitivni efekat traje dvanaestak sati, posle čega se srčana frekvencija vraća na staru meru, zbog čega je potrebno ponovo slušati muziku. Najbolji rezultati postižu se uz Mocarta, Baha i Betovena.

Lekoviti kompozitori


Note ovih muzičara dokazano deluju na sledeće bolesti:
Johan Sebastijan Bah - visok krvni pritisk
Đuzepe Verdi - migrena
Antonio Vivaldi - epilepsija
Mocart - erektilna disfunkcija
Antonjin Dvoržak - hipotenzija
Mihail Glinka - dijabetes
Johanes Brams - astma
Čajkovski - povišen holesterol

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP