Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

BOLJI SEKS, ŠTO DA NE?

Oksitocin, taj čudesni hormon sreće, ljubavi i ludosti

Autor: N.Jovanović/Tportal | 08.04.2014 - 10:15:00h | Komentara: 0

Oksitocin je hormon za koji su do sada znanstvenici tvrdili da povezuje parove i čini ih sretnima, a nova studija kaže da ćemo zbog njega doživjeti i bolji orgazam

U studiji je učestvovalo 29 parova koji su bili minimalno godinu dana u vezi. Pola grupe dobilo je oksitocin u spreju koji su uštrcali u nosnice pre intimnih odnosa. Druga polovina je dobila placebo, ali to nisu znali. Nakon odnosa zabeležili su svoja osećanja prema partneru kao i to koliko je orgazam bio intenzivan.

Da li ste seks ekspert?

Pokazalo se da oksitocin nije imao nikakav poseban uticaj na uzbuđenje kod oba pola niti je pomogao muškarcima da lakše postignu erekciju, ali su zato oni koji su koristili oksitocin pre seksa, pogotovo muškarci, rekli da je orgazam bio intenzivniji nego pre.

Seks

Osim toga, parovi koji su uzimali oksitocin rekli su da su generalno bili zadovoljniji seksom. Neke od žena koje su koristile oksitocin rekle su da im je bilo lakše dijeliti svoje seksualne želje s partnerom.

"Ova studija pokazuje da oksitocin može promeniti određene aspekte seksualnog iskustva i odnose parova", napisali su znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Hanoveru u Nemačkoj.

Da li je bilo seksa?

Bez obzira na pozitivne rezultate, naučnici ističu da nema prevelike koristi od upotrebe ovog hormona za bolji seksualni užitak zato što se oksitocin prirodno oslobađa tokom intimnog odnosa.

Nimalo romantična teorija da je ljubav „stvar mozga“, ništa drugo nego hemija i koktel „hormona“, bezbroj puta dobila je potvrdu kroz naučna istraživanja. Jedan od tih hormona, zbog kojih nam je tako lepo kada volimo, zbog kojeg osećamo bliskost i povezanost je oksitocin, nazvan još i „hormon sreće“, oslobađa se iz zadnjeg režnja hipofize.

Ovaj hormon pojačano se luči i tokom seksa, što izaziva osećaj zadovoljstva, nežnosti i privrženosti. Naučnici tvrde da ga luče i muškarci i žene, najintenzivnije tokom orgazma, ali da se kod žena delovanje oksitocina pojačava estrogenom, dok ga „muški“ hormon testosteron ublažava. Zbog toga, na primer, žene posle seksa osećaju veću povezanost sa partnerom nego muškarci.

seks

Deo mozga koji je odgovoran za samokontrolu potpuno je "isključen" tokom orgazma i kod muškaraca i kod žena, što znači da smo tada skloni da donosimo odluke koje bi „pri zdravoj pameti“ odmah eliminisali.

Oksitocin, tvrde naučnici, najintenzivnije deluje na amigdalu, koja je centar za strah, pa tako olakšava osećanja napetosti, straha i nervoze. Ljudima daje hrabrost i samopouzdanje da se upuste u odnose sa drugima, drugim rečima, nestaje strah od društvene interakcije.

Ovaj hormon „kriv“ je i za to što smo ponekad „slepi od ljubavi“. Kada se zaljubimo mozak pokazuje povećanu aktivnost u predelu „zaduženom“ za postizanje nagrade, osećaja ushićenosti, čak i manije. I sve to zbog oksitocina, koji utiče i na to kako ćemo prosuđivati situacije i reakcije, ali i na to ko će nam se dopasti. Jedan eksperiment pokazao je i da su ispitanici koji su bili izloženi oksitocinu neznance ocenjivali kao jako privlačne osobe, bez realnog razloga.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP