Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

NAJČEŠĆE NEDOUMICE

Pita se, pita: Nevina sam a imam trideset godina, da li sam normalna?

Autor: Net.hr | 25.08.2013 - 11:08:00h | Komentara: 3

Pričati o orgazmima, slaboj seksualnoj želji i polno prenosivim bolestima može biti zastrašujuće. Upravo iz tog razloga postoji niz pitanja koja muče širom sveta. Evo najčešćih.

Na stranici shape.com naveli su neka pitanja koja je ženama neugodno da postave, evo nekih.

Najveći broj žena masturbira u periodu od 25. do 29. godine

Samo jedna u pedeset žena je nevina nakon 30 godina| Foto: foter.com

Jesam li normalna, imam 30 godina i nevina sam?
Definitivno ste u velikoj manjini. Prema anketi sprovedenoj u SAD samo je jedna od 53 žene u dobi između 30 i 34 godine još uvek devica.
'Ali nema ničeg lošeg u čekanju, pogotovo ako se suzdržavate iz verskih razloga ili dok ne pronađete pravu osobvu', kaže Tami Nelson autorka knjiga o seksu.

No, ako želite biti seksualno aktivni, a niste, to je onda sasvim druga priča. 'Što je žena starija to je i panika, zbog toga što se još nije upustila u seks, veća. Ako se osećate teško zbog vaše situacije, posetite terapeuta. Možda imate strah od intimnosti, nisko samopoštovanje, ili neki problem iz detinjstva', kaže doktorka Nelson. 'Radeći na tim preprekama možete opet dobiti samopoštovanje i ostvariti emocionalnu vezu i seksualni odnos', nadodaje.

Nisam zainteresovana za seks kao moj partner, je li to normalno?
'Sasvim je normalno da jedna osoba u vezi želi seks više od druge. Žene su češće emotivnije od muškaraca, a stres zbog posla ili lični problemi mogu uzeti svoj danak kad je seksualna želja u pitanju', kaže Nelsonova. 'To su neki od razloga zbog kojih žene u dobi od 18 do 44 godine priznaju da imaju nizak libido', dodaje ona.

Seksi donji veš

Više od 60 posto žena tokom seksa ponekad oseća bol | Foto: Shutterstock

No, ako mesecima nemate želju za seksom, uzrok je možda fizičke prirode. 'Mnogi lekovi, kao što su antidepresivi, kontraceptivne pilule mogu imati seksualne nuspojave', kaže Nelson. Proverite nivo hormona. Možda je u pitanju dijabetes ili neki drugi zdravstveni problem. Nakon što vaš doktor isključi navedene moguće probleme, vreme je za rad na sebi i svom samopouzdanju.
Za vreme seksa ojećam bol, o čemu se radi?
Više od 60 posto žena je iskusilo bol za vreme seksa, pokazala je studija objavljena u magazinu Obstetrics & Gynecology. U većini slučajeva kriv je nedostatak lubrikanta. Kontracepcija ili neki drugi lekovi mogu da pomognu ali često ne postoji medicinski razlog i to se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Tokom seksa se potroši prirodni lubrikant pa stručnjaci savetuju da kraj kreveta uvek imate tubu lubrikanta. Najbolji su lubrikanti na bazi vode. No, ako bol nije uzrokovana nedostatkom lubrikanta potrebno je obratiti se ginekologu za pomoć. Možda je reč o nekoj infekciji i potrebna je terapija. Bol uzrokovana dubljom penetracijom može biti rezultat ciste jajnika.
Oralni seks me uopšte ne privlači, šta je sa mnom?
Dva su tipična razloga zašto žene ne vole da primaju oralni seks. Ili njihov partner nije dovoljno vešt ili su uverene da im je miris ili ukus 'tamo dole' neugodan. Ako je ovo prvo problem uvek partnera možete navoditi kad se primi posla. Istaknite ono što volite umesto da govorite što ne valja. Ako vas brine miris, uvek se možete istuširati pre seksa.
Nikad nisam imala orgazam, što da radim?
'Deset posto žena nikad nije imalo orgazam', tvrdi Rejčel Nidl, psiholog u Centru za bračno i seksualno zdravlje na Floridi. Prepuštanje može biti zastrašujuće, a što se više stresirate oko toga i što više želite postići orgazam, on će biti sve dalji i dalji. Nema univerzalnih uputa kako postići orgazam, jer je svaka žena drugačija. Često prilikom odnosa nema dovoljno stimulacije na pravim mestima. Samozadovoljavanje može pomoći, na taj način žena upoznaje sebe i uči što joj odgovara. Opustite se i uživajte.
 
Poslednji komentari
  • nebonik Vreme: 25.08.2013 12:17h

    Naravno da nisi normalna!

  • Ina Vreme: 25.08.2013 15:18h

    Pa šta čekaš jadna, nisi normalna :)

  • Dule Vreme: 21.11.2013 15:12h

    Dodji kod mene i bices normalna!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP