Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

UPOZNAJTE

Životni ciklus penisa

Autor: A. O. | 20.02.2013 - 09:14:00h | Komentara: 0

Nije tajna da seksualna moć muškaraca opada sa godinama. Kako se nivo testosterona smanjuje, potrebno je više truda da bi se osetilo seksualno uzbuđenje i postigla erekcija. Kada se doživi erekcija, potrebno je više vremena da bi se stiglo do orgazma, a onda opet, vreme dok muškarac ponovo ne bude u stanju da doživi erekciju mnogo je duže nego u mladosti, prenosi Mondo.

ll

Budite oprezniji s godinama! | Foto ilustracija: RAS Shutterstock

Sa godinama opadaju i kvalitet i broj spermatozoida, a ponekad se javljaju i različite forme erektilne disfunkcije. Kod muškaraca iz starosne grupe između 40 i 70 godina, procenat onih koji bez problema postižu erekciju sa 60 odsto, koliko ih je u grupi mlađoj od 40 godina, opada na oko 30 odsto.

To je praćeno i postepenim slabljenjem urinarne funkcije, mlaz prilikom uriniranja postaje slabiji, kao posledica slabljenja mišića mokraćne bešike i, u mnogim slučajevima, problema sa prostatom.
Novija istraživanja potvrdila su sumnje koje muče muškarce.
Sam penis prolazi kroz značajne promene nakon 30. godine, kada su muškarci u proseku na vrhuncu moći, bar kad je o seksu reč.

Seks,samo seks,samo sakaš seks

I penis stari! | Foto ilustraciaj: Shutterstock

Evo kako penis stari:

Izgled:
Kada je o izgledu reč, u ovoj regiji dešavaju se dve značajne promene. Glans penisa postepeno postaje bleđi nego što je bio, što je posledica slabije cirkulacije, a stidne dlake se polako proređuju, zbog opadanja nivoa testosterona.
Veličina:
Muškarci sa godinama često nabace i kilograme, naročito u predelu stomaka. Kako se masti nagomilavaju u zoni abdomena, menja se i utisak o dimenzijama penisa, koji izgleda kao da se "skratio". Ali, ako je za neku utehu, utisak se popravlja čim se izgubi višak kilograma.
Međutim, tu je i realna promena dimenzija penisa u erekciji - može se desiti da se zaista smanji i u dužini i u obimu. Dr Irvin Goldštajn, urednik Žurnala seksualne medicine kaže da penis koji je u tridesetim godinama u erekciji dugačak oko 15 centimetara, u šezdesetim može biti i do tri centimetra kraći, pa se prosečna dužina penisa u erekciji tada kreće oko 12 centimetara.
Ovo realno "skupljanje" penisa tokom godina izazivaju dva mehanizma, jedan je postepeno taloženje masnih naslaga u tananim arterijama penisa, što dovodi do slabijeg protoka krvi, koji onda utiče i na erekciju, a drugi je postepena izgradnja neelastičnog kolagena unutar komora penisa koje se prilikom erekcije pune krvlju. Ako su komore manje elastične, i erekcija će biti slabija.
Kao što se menjaju dimenzije penisa, menja se i veličina testisa.
- Posle 40. godine, testisi se definitivno 'skupljaju' - kaže dr Goldštajn.
Testisi tridesetogodišnjaka u proseku imaju prečnik od oko tri centimetra, a u šezdesetim on se smanji na oko dva.
Osetljivost:
Brojna istraživanja potvrdila su da penis sa godinama postaje manje osetljiv. To otežava postizanje i održavanje erekcije, ali i doživljavanje orgazma. Ali, nema dokaza da orgazam čini manje intenzivnim. Ako je za neku utehu, isti ti naučnici zaključili su i da ovo uopšte ne mora da upropasti seksualni život. Umereno opadanje erekcije i slabljenje libida neće se negativno odraziti na kvalitet seksualnog života, ako muškarac to ne doživi kao ličnu tragediju.
- Najvažniji ''sastojak'' zadovoljavajućeg seksualnog života je osećaj da smo u mogućnosti da zadovoljimo partnera. A to uopšte ne zahteva maksimalne ''performanse'' - zaključuje dr Goldštajn za protal Veb Em De.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP