Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

VEČERAS (18) SPEKTAKULARNO ČETVRTFINALE NA „MARAKANI”

Francuska VS Nemačka! Za koga ćete navijati? (ANKETA)

Autor: P. Vuković | 04.07.2014 - 17:30:00h | Komentara: 0

Rat zvezda na pomolu: Nemačka i Francuska večeras (18, RTS) na „Marakani” igraju za polufinale Mondijala! Ovo je, bez dileme, najveći meč kada su u pitanju četvrtfinalni okršaji, ne samo zbog asova koje imaju „trikolori” i „panceri”, već i zbog bogate tradicije. Ako se još niste odlučili za koga ćete navijati, evo nekoliko zanimljivih stavki koje će vas možda okrenuti na jednu od strana...

Za koga ćete navijati?

Za koga ćete navijati?

Nemci su favoriti
Nemačka sjajno igra na završnim turnirima, posebno na mondijalima. „Panceri” su jedan od dva tima koji su čak sedam puta igrali finala svetskih šampionata, a tri puta su bili pobednici. Francuzi samo jednom. Postoji izreka: „Nemci znaju da osvajaju, Francuzi ne”. Da su favoriti, večeras potvrđuju i kladionice, koje su Nemcima dale kvotu 5,5 da osvajaju SP, na Francuze je 9,5.

 
Pariz pre Berlina
Berlin nesumnjivo ima razvijen noćni život, zanimljivu istoriju, ali ga godišnje poseti samo trećina od broja onih koji obiđu Pariz. Kroz glavni grad Francuske godišnje prođe 30 miliona stranaca da proba specijalitete u popularnim restoranima, poseti čuvene muzeje i šeta uz obale Sene. Zato je Pariz najposećeniji grad na svetu.

Jezik
Iako ga je teže naučiti, za francuski kažu da je romantičan jezik, što se ne može reći i za nemački. Istovremeno, francuski se i dalje koristi u diplomatiji kao službeni jezik, što nije slučaj sa nemačkim.

Francuzi duže žive
Istraživanje iz 2007. godine je pokazalo da su Nemci najgojaznija nacija u Evropi, što ne čudi, s obzirom na strast prema pivu, kobasicama i hlebu. Francuzi su sušta suprotnost - najmršavija nacija Evrope. Takođe, prosečan životni vek Francuza je 81,5 godina, a Nemaca 80,3. Stopa nataliteta je veća u Francuskoj, što znači da je budućnost na njihovoj strani.

Pivo zdravije od vina
Vino je jedan od simbola Francuske i svi znamo koliko je jedna čaša dnevno zdrava, ali je pivo, nacionalno nemačko piće, po nekim istraživanjima čak i zdravije! Ne samo što je bogato vitaminima i mineralima, već i smanjuje rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Klopa
Ako volite viršle na deset načina, svakako je za vas Nemačka. Ali, ako ste pravi ljubitelj hrane, ako želite da probate 100 vrsta sireva, ukusna peciva kakva ne možete ni da zamislite ili specijalitete poput bif burinjon, onda birajte Francusku.

Nemci ne štrajkuju iz zabave
Štrajkovi u Francuskoj su deo nedeljne rutine, često izazivaju haos u saobraćaju i utiču na ostatak Evrope. Za štrajkove u Nemačkoj teško da ste čuli, radnici imaju daleko bolje uslove.

Standard i migracije
Nemačka je bolje mesto za život, to će vam reći i Francuzi. Čak 22.500 Francuza se u 2013. godini preselilo u Nemačku, dok je u suprotnom smeru otišlo 17.000 Nemaca. Za iste namirnice, Parižanin mesečno potroši 4.400 evra, a Nemac 2.900.

Angela i Oland

Angela i Oland | Foto: Profimedia

Merkelova pre Olanda


Političke karijere Angele Merkel i Fransoa Olanda nisu mnogo različite, svako vodi državu na svoj način. Ali, kada je reč o podršci, Oland je otkako je izabran 2012. godine za predsednika Francuske izgubio značajan deo biračkog tela i sada je ispod 20 odsto. Merkelova, kojoj je ovo treći mandat na mestu kancelarke, popularna je u narodu i uživa više od 60 odsto podrške.

Sanja i Sara

Sanja i Sara | Foto: Profimedia

Ludivin Sanja ili Sara Brandner?

I jedni i drugi reprezentativci imaju kraj sebe devojke iz snova, ali mi smo izdvojili dve, čini se, najlepše iz oba tabora. Jedna se zove Sara Brandner i devojka je Bastijana Švajnštajgera, druga je Ludivin Sanja, supruga Bakarija Sanje. Težak izbor, zar ne?

Najjača ekonomija u Evropi

Kao što to većina zna, Nemci znaju kako da naprave lovu! Ako birate državu koja pobeđuje u ekonomiji, znaćete na koga da se kladite. To se baš i ne može reći za Francuze. Očekuje se da će nemačka ekonomija zabeležiti porast od dva procenta. Stopa nezaposlenosti je manja od sedam odsto, dok je u Francuskoj 10. Tako bismo mogli do sutra...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP