Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

PROTESTI PROTIV SP

Policija pucala na demonstrante u Riju i Sao Paolu (VIDEO)

Autor: index.hr | 16.06.2014 - 17:05:00h | Komentara: 0

Za sada najveći protesti protiv Svetskog prvenstva održani su u Brazilu. U Sao Paulu je barem jedan demonstrant poginuo. U Rio de Žaneiru policija je, za vreme utakmice između Argentine i Bosne, na protestante pucala bojevom municijom.


Najveći protesti održani su u Riju i Sao Paulo. Na ulice je u više od sto gradova, prema pisanju britanskog Telegrafa, izašlo oko milion Brazilaca. Procjenjuje se da je na ulicama Rio de Janeira bilo više od 300.000 demonstranata. Koji su na ulice izašli i u glavnom gradu Braziliji, gde pokušali da uđu u ministarstvo spoljnih poslova, pred kojim je zapaljen manji požar.

Policajci pucali na demonstrante
Reporter agencije Asošiejted Pres snimio je policajca na motoru kako puca po protestantima. Na snimku AP-a zabeležen je i muškarac u civilu, koji je vikao da je policajac, pre nego je što u vazduh iz pištolja ispalio dva metka.
Protest na kojem je policija pucala po građanima održan je u krugu stadiona u Riju, samo kilometar i po od Marakane na kojoj se u tim trenucima igrala utakmica između Argentine i Bosne.


Britanski Telegraf javlja da je policija demonstrante zasula i suzavcem, a bacali su na njih i šok bombe. Očito su policajci dobili naređenje da demonstrantima ne dozvole približavanje stadionu Maracana.
Policija: Gađali su nas Molotovljevim koktelima
"Odmah ćemo otvoriti istragu zbog ovog incidenta", rekao je Pedro Dantas, portparol sigurnosnih snaga u Riju. Nešto kasnije je Dantas izdao saopštenje u kome je stajalo da su demonstranti zasuli policajce Molotovljevim koktelima i kamenjem. Novinarima, međutim, nije rečeno je li ijedan policajac povređen u sukobima.
"Ovo što sada vidimo ista je policijska brutalnost kakvoj smo svedočili cele prošle godine. I zato moramo da nastavimo sa protestima", rekla je Karen Rodrigues, 23-godišnja studentkinja koja je bila deo manjeg protesta kraj Marakane, a u kome je učestvovalo oko 200 ljudi.


Pregazio demonstranta u Sao Paulu
Ipak, prema dosad raspoloživim informacijama, protest u Riju prošao je bez ljudskih žrtava. Nažalost, to se ne može reći za protest koji je održan u Sao Paulu, a na kome je jedan učesnik poginuo. Stradao je pod točkovima automobila nervoznog vozača koji se zabio u protestnu kolonu. Ne zna se još tačno koliko je učesnika povređeno u sukobima s policijom, niti koliko ih je uhapšeno, ali sigurno se radi o većem broju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP