Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs

FIFINE NOVOTARIJE U BRAZILU

Revolucija na SP-u: "Time-out", sudijski sprej i gol-tehnologija!

Autor: 24sata.hr | 10.06.2014 - 10:22:00h | Komentara: 0

Fifa će u Brazilu po prvi puta koristiti gol-tehnologiju. Sudija će dobiti signal na satu koji će ga obavestiti je li lopta prešla crtu. Novina je i sprej, kao i minut odmora...

Frenk Lampard

Frenk Lampard | Foto: ALO!

Frenk Lampard puca sa 16 metara. Lopta se odbija od prečke u gol. Engleski navijači i igrači slave. Svi su videli da je lopta prešla crtu. Svi osim sudije. Lampardov poništen gol sa Svetskog prvenstva u Južnoj Africi protiv Nemačke naterao je Fifu da ozbiljno razmisli o uvođenju gol-tehnologije.


Sudije će na satu videti je li gol ili nije

Nakon testnog perioda Fifa je odlučila uvesti ovu tehnologiju na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Sudijama će biti znatno olakšan posao. Sudije će na ruci nositi poseban sat koji će biti povezan sa senzorima u golu. Kad lopta pređe liniju, sudija će dobiti signal i iste sekunde moći će pokazati na centar.
To će omogućiti neprekidanje igre i onemogućiti greške kao u slučaju Frenka Lamparda i gola Nemačkoj 2010. godine. Biće to prvi put u istoriji svetskih prvenstava da se koristi gol-tehnologija.


Sudskim sprejem protiv varalica

Ipak nije gol-tehnologija jedina novina na ovom SP-u. Po prvi put u istoriji svetskih fudbalskih prvenstava Fifa je odobrila korištenje sudijskog spreja koji nakon nekog vremena jednostavno nestane.
Sudije će imati sprej kojim će obeležiti mesto slobodnog udarca, kao i liniju gde "živi zid" mora stajati. Tako neće više biti moguće varati sudije, približavati mesto izvođenja slobodnjaka, a niti približavati "živi zid" i skratiti ugao izvođaču slobodnjaka.

 

Sudija, može time-out? 

Premijeru u Brazilu imat će i time-out, odnosno minut odmora. Mnogi selektori i igrači tražili su od Fife primenu ovog pravila s obzirom na klimu u Brazilu. Sudije će tokom utakmica imati pravo dva do tri puta prekinuti susret kako bi se igrači osvežili.
U vreme Mundijala očekuju se visoke vrućine koje će, u kombinaciji s visokim procentom vlage, stvarati probleme igračima, ali i navijačima. Najgore će biti na severu i severoistoku Brazila, gdje će uz 35 stepeni biti i 80 posto vlage u vazduhu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP