Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

KAO DA JE BILO JUČE

BBC se seća magle u Beogradu: Milan je imao neverovatnu sreću...

Autor: P. V. | 05.11.2013 - 15:15:00h | Komentara: 0

Stariji navijači Crvene zvezde pamte čuveni meč sa Milanom 1988. godine kada je Italijane spasila magla.

Fudbaleri i fanovi crveno-belih pamte taj meč po zlu, što se ne može reći i za Italijane, koje je magla spasila da ne izgube

Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojković Piksi i Arsen Venger| Foto: AP

Utakmice se seća i britanski BBC koji je napravio razgovor sa Draganom Stojkovićem Piksijem, tadašnjim kapitenom Crvene zvezde, o toj utakmici.

"Paolo Maldini, Franko Barezu, Frank Rajkard, Rud Gulit, Roberto Donadoni, Karlo Ančeloti i Marko van Basten! Milan je pravljen novcem Silvija Berluskonija krajem osamdesetih godina i kasnije je taj tim nazvan "besmrtnim" kada je osvojio deset velikih trofeja za samo devet godina. Ali njihova dominacija u Evropi je mogla da bude prekinuta već na startu. Pre 25 godina, tim Ariga Sakija je bio na ivici poraza od Crvene zvezde u drugoj rundi Kupa evropskih šampiona. Igrala se revanš utakmica, do kraja je ostalo još pola sata, a Milan je imao igrača manje i zaostatak od 1:2.

pp

Detalj sa utakmice iz 1988. godine: Piksi protiv Gulita

Šampionu Italije je trebalo čudo, i stiglo je u vidu magle, koja se spustila na Zvezdin stadion, zbog čega je sudija Diter Poli morao da prekine meč"

Sutradan, meč je nastavljen, a "roso-neri" su imali vremena da se pripreme, pa su otišli dalje. Dragan Stojković se dobro seća tog meča.

- Bio je to umalo kraj sna za Milan. Posle meča gosti su shvatili koliko su imali sreće. Možda je to bio Božji čin! Čak i danas kada sretnem Milanovog direktora Adrijana Galijanija smeje mi se i kaže "zahvaljujući magli u Beogradu postali smo veliki tim" - rekao je Piksi za BBC.

Magla se spistila nakon desetak minuta u drugom delu igre.

- Sve se desilo veoma brzo. Sudija je hteo da nas pusti da igramo, ali se ništa nije videlo. Iz minuta u minut bilo je sve gore. Nisam mogao da vidim tribinu, a onda ni loptu. Prekid je usledio u 57. minutu. Kasnije, u svlačionici, bio sam šokiran kada sam čuo da je trener Vladimir Petrović pristao na Milanovu želju da se meč pomeri za 24 sata. To je bila loša ideja. Savićević je bio u vojsci, nije bio u tom trenutku spreman i to je bila prednost za Milan. Bili su fizički jaki, sa mnogo dobrih igrača na klupi - rekao je Piski.

Ovog puta, Milan je imao 11 igrača, nije jurio zaostatak i uspeo je posle penala da prođe dalje (4:2). Stojković je bio precizan, ali ne i Savićević. Na kraju, Milan je uništio Real Madrid u polufinalu (6:1), a u finalu se poigrao sa Steauom na "Nou Kampu" - 4:0.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP