Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

DRAGOSLAV ŠEKULARAC, DRUGA ZVEZDINA ZVEZDA, ZA ALO!:

Beara je bio veća legenda i od mene!

Autor: M. Zdravković | 12.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Stariji navijači Crvene zvezde sigurno se sećaju fenomenalnih odbrana Vladimira Beare, legendarnog golmana koji je juče ujutru u 86. godini preminuo u Splitu.

„Pokojni Vladimir je  više puta od bilo kog  fudbalera doneo titulu  šampiona i zaslužio je  status Zvezdine zvezde pre mnogih“

„Pokojni Vladimir je više puta od bilo kog fudbalera doneo titulu šampiona i zaslužio je status Zvezdine zvezde pre mnogih“

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije umro je u svom porodičnom domu posle serije moždanih udara koji su ga zadesili u proteklih godinu i po, a vest o odlasku čuvara mreže rastužila je njegove nekadašnje saigrače iz tabora crveno-belih, među kojima je i Dragoslav Šekularac.

Dragoslav Šekularac

Dragoslav Šekularac | Foto: Marko Metlaš


Baletan!


Kao mali išao je na časove baleta, što mu je kasnije tokom karijere dosta pomoglo. Zvali su ga još i „balerina sa čeličnim šakama“, kao i „čovek od gume“.

- Čuo sam da je umro Beara, mnogo mi ga je žao. Strašan čovek, jedan od najboljih golmana sveta ikada. Ljudeskara. Šta ćeš, sine, od toga ne može da se pobegne. Takav je život. Eto, i ja sam izašao nedavno iz bolnice posle operacije, mučim se, slab sam, teško hodam, a izgleda i da je stiglo našu generaciju. A da ti kažem, j***š ti taj život kad ne možeš ništa više da radiš - iskreno će Šeki u razgovoru za „Alo!“.

Druga Zvezdina zvezda ne krije da je potresena smrću nekadašnjeg saigrača.
- Evo, zaplačem kad ga se setim. Beara je čovek koji je doneo Zvezdi najviše titula, kao igrač. Ako jedan čovek zaslužuje da bude legenda Crvene zvezde, onda je to on. Napiši slobodno da su Bora Kostić i Vladimir Beara zaslužili da budu veće legende nego mnogi koji su proglašeni na „Marakani“ za Zvezdine zvezde. I od mene su veće legende - tvrdi Šekularac.

Slavni napadač otkriva i da je Beara bio tih, miran i povučen čovek, iako je u svoje vreme bio jedan od najboljih golmana sveta.
- On dođe na trening, javi se ženi. Ostane najduže od svih, a kada se istušira, nikada nije želeo da ostane s nama, da igramo karte, da se zezamo... Odmah je trčao kući. Patio je zbog Hajduka i Splita, zbog načina na koji je otišao odande, iako nikada nije pričao o tome.
Zbog njega sam voleo da igram tamo, da im dajem golove i da pobeđujemo pored Plinare, iako je Beara izbegavao da brani kad smo tamo gostovali. Sećam se da je jednom u poslednjem kolu u Mostaru odbranio pet čistih golova i doneo Zvezdi titulu. Eh, počivaj u miru, majstore - poručuje Dragoslav Šekularac.

1945.  Beara sa partizankama

1945. Beara sa partizankama

Karijera


DATUM ROĐENJA:
26. avgust 1928.
MESTO: Zelovo,
Kraljevina SHS
POZICIJA: golman
IGRAČKA KARIJERA: Hajduk (1947-1955), Crvena zvezda (1955-1960), Alemanija Ahen (1960-1963), Viktorija Keln (1963-1964).
REPREZENTACIJA: Jugoslavija (1950-1959) - 59 utakmica
TRENERSKA KARIJERA: Frajburger, Fortuna Sitard, Rijeka, Fortuna Keln, Hajduk (pomoćnik), Kamerun, First Vijena, RNK Split, Zmaj Blato.

I Lav Jašin mu se klanjao!


Vladimir Beara je tokom karijere posebnu čast dobio od zvanično najboljeg golmana svih vremena Lava Jašina. Naime, tokom ceremonije dodele „Zlatne lopte“ 1963. (jedine u istoriji fudbala koju je dobio golman), na pitanje da li zaista misli da je najbolji na svetu, Jašin je odgovorio:
- Ne, mislim da je Beara bolji od mene!

„Izdajnik!“


Bio je veoma tvrdoglav, pa je izazvao pravu pometnju kada je u leto 1955. prešao iz Hajduka u Crvenu zvezdu. Tada su ga proglasili izdajnikom i prošle su godine dok je ponovo mogao slobodno da šeta ulicama svog Splita.

Susret sa Titom

Susret sa Titom


Tito ga pustio u inostranstvo!


Tek sa 32 godine, Vladimir Beara je otišao iz Zvezde u inostranstvo. Crveno-beli su ga dugo kočili, nisu ga puštali, a kada mu se sve smučilo, otišao je direktno na Brione, kod Tita, i posle samo dva dana u Beogradu su mu rekli da je slobodan, da može da ide.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP