Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

STEVAN DIKA STOJANOVIĆ SE ZA ALO! PRISETIO DOGAĐAJA IZ 1990.

Boban je morao da udari milicajca

Autor: D. Ostojić | 14.05.2015 - 08:00:00h | Komentara: 4

Krvavim obračunom navijača Crvene zvezde i Dinama na „Maksimiru“, pre 25 godina je najavljen raspad Jugoslavije. Tog 13. maja nastao je haos u Zagrebu, a nekadašnji prvi čuvar mreže crveno-belih Stevan Dika Stojanović dobro pamti taj incident i iz ove perspektive ne sumnja da je sve bilo režirano.

Dika  Stojanović

Dika Stojanović | Foto: Marko Metlaš

- Nema šta, sve je bilo organizovano. Tada to nismo znali, otišli smo u Zagreb da igramo derbi, a tamo je uvek bilo manje napeto nego, recimo, u Splitu. Međutim, čudne stvari su se dešavale još dok smo prilazili stadionu. Definitivno, i nažalost, taj meč je očigledno bio određen da bude povod za raspad Jugoslavije - kaže Dika.


Čuvena slika kako Zvonimir Boban udara milicajca Refika Ahmetovića dobro se urezala u pamćenje Diki Stojanoviću.

Trenutak kada  Boban na  terenu u Zagrebu udara milicajca Refika Ahmetovića

Trenutak kada Boban na terenu u Zagrebu udara milicajca Refika Ahmetovića


- Ne mogu da tvrdim, ali mislim da je Boban morao da udari milicajca. Možda mu je to bilo naređeno, kao deo celog tog plana - kaže Stojanović i dodaje da je Željko Ražnatović Arkan možda i najzaslužniji što nije bilo još većih problema jer su ga slušale „delije“, kojih je tog dana bilo nekoliko hiljada u Zagrebu i koje su bile spremne da se do istrebljenja tuku sa „bed blu bojsima“.

Zvonimir Boban

Zvonimir Boban | Foto: Profimedia


Golman koji je samo godinu dana kasnije Crvenu zvezdu kao kapiten vodio do krova Evrope i sveta kaže da straha nije bilo ni kod njega, ni kod saigrača.
- Čim su počeli nemiri na tribinama, nas su odmah uveli u svlačionice. Bili su tu i igrači Dinama. Pričali smo sa njima, a stakla na svlačionicama su pucala. Međutim, ne znam kako, ali niko nije bio uplašen. Posle su nas prebacili u ložu i, bogami, bili smo tu maltene do ponoći. Onda smo se vratili u Beograd i niko više o tome nije pričao - kaže on.
Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 14.05.2015 11:35h

    Diko majstore!

  • Dragan,Niš Vreme: 14.05.2015 12:07h

    Toga dana sam, sticajem okolnosti, bio u Splitu na Poljudu su igrali Radnički Niš i Hajduk.Slična režija je bila i ovde samo što nisu imali sa kim da se tuku ali su zato bile raznorazne antistpske parole i HDZ -ovska veličanja Tuđmana.Na aerodromu u Trogiru odakle smo trebali da se vratimo vojnim avionom bila je gužva jer su neki letovi JAT-a za beograd bili otkazani.A nama kao i fudbalerima Radničkog samo što nisu tražili pasoše.Platili smo nekakvu taksu i ukrcali u prepun vojni, AN 26 mislim,i sedeli kako ko neki na torbama a neki na klupama za padobrance.Od momenta prekida utakmice u Zagrebu na stadionu u Splitu više nije bilo nikakvih informacija iako se do tada povremeno oglašavao spiker na stadionu.Za incident smo saznali tek u JAT-ovom autobusu koji nas je vozio i imao radio do aerodroma.

  • Ivana Vreme: 15.05.2015 09:42h

    Sve smo ih prihvatali, sve zaboravljali, ali oni su se uporno trudili da nas podsete na sva zverstva koja su nam činili. I mi - opet zaboravljali s verom da nisu baš tolika stoka- ali izgleda da jesu.

  • Goran Vreme: 15.05.2015 14:02h

    Ivana sto posto si u pravu.A mi smo izgubili ponos jer su nas vodili lopovi i mafijasi koji su se predstavljali kao bogom dani patrioti,a krali,pljackali i ubijali u ime srpstva(tuzno).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP