Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

PONOVO NA TAPETU

Britanci o srpskim huliganima: Nekad ratnici, danas kriminalci!

Autor: P. Vuković | 02.12.2012 - 08:05:00h | Komentara: 0

„Dok su huligani u celom svetu označeni, nasilnici u Srbiji i Makedoniji vežbaju kako da povećaju uticaj, ali i kako da seju strah“, ovako je britanski dnevni list „Gardijan“ počeo priču o huliganizmu u dve balkanske države i o sprezi huligana s vlastodršcima.

Navijači

Navijači | Foto: M. Metlaš

Autor već na početku priče gađa „u glavu“ jer je tekst naslovljen „Balkanski politički fudbal drži huligane blizu srca vlasti“.


- Fudbalski navijači su poznati po tučama na tribinama, ali su balkanski „ultrasi“ svoje mišiće stavili i u službu političara. Najozloglašeniji su bili „tigrovi“, jedinica koju je formirao gangster Željko Ražnatović Arkan, bivši vođa navijača Crvene zvezde. Stari bosovi su od tada ili ubijeni ili odgovaraju pred sudovima za ratne zločine, ali nove generacija „ultrasa“ u regionu i dalje su na lošem glasu i mešaju se u društvo i politiku. Srpski huligani su pravili nerede i protestovali protiv gej parade, a nedavno su optuženi i da su vređali na rasnoj osnovi Engleze - piše u tekstu.

Nakon što se u dobrom delu opisuju odnosi između navijača makedonske i albanske nacionalnosti, njihovoj sprezi sa vlašću i sukobima na nacionalnoj osnovi, red je došao i na Srbiju, koja je, istina, bila nešto manje na tapetu od Makedonaca.

Britanci ne zaboravljaju Arkana

Britanci ne zaboravljaju Arkana | Foto: Reuters

- Severno od Makedonije nalazi se Srbija, gde su veze između huligana i političkih partija na vlasti oslabile posle devedesetih godina. Za razliku od Skoplja, Beograd nije etnički podeljen grad. Nakon raspada Jugoslavije, srpski najmoćniji „ultrasi“ su sa nekoliko nacionalističkih konflikta hteli da skrenu pažnju na sebe, a zatim su se bacili na organizovan kriminal koristeći huliganizam kao paravan.


Saša Todorović, šef odseka za suzbijanje nasilja na sportskim događajima, rekao je Englezima da kriminalne grupe oponašaju hijerarhiju policije.
- Postoji više rangova, od komandira do stražara, svi imaju svoju ulogu.

Centralni delovi Beograda su išarani parolama „sloboda navijačima“, kao znak podrške mnogim navijačima koji su trenutno u zatvoru zbog reketiranja, prodaje droge, ubistava - dodaje se u tekstu.

- Oni tvrde da su motivisani patriotizmom, religijom, ali jedino što žele jeste finansijska dobit - rekao je Milan Stanić, šef policijskog odseka za javni red i mir.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP