Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

NOVI SKANDAL U SLUČAJU FIFA

Čak Blejzer: Primili smo mito za Mondijal 1998. i 2010.

Autor: Beta-AP | 03.06.2015 - 22:46:00h | Komentara: 0

Bivši član Izvršnog odbora Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Čak Blejzer prizao je pred američkim saveznim sudijama da su on, i drugi članovi vrhovnog tela FIFA pristali da prime mito kako bi glasali za Južnu Afriku kao domaćina Svetskog prvenstva 2010. godine.

Čak Blejzer FIFA

Čak Blejzer  | Foto: Profimedia

Američki tužioci danas su otpečatili transkript saslušanja održanog 2013. godine, tokom kojeg se Blejzer pred sudom saglasio da prizna krivicu za reketiranje i druge tačke optužnice.
Blejzer, bivši drugi čovek fudbala za Severnu, Centralnu Ameriku i Karibe, izjavio je: "Ja i drugi iz Izvršnog odbora Fife pristali smo da primimo mito u vezi sa izborom Južne Afrike za domaćina Svetskog kupa 2010. godine".

Dogovorio sam s ostalim članovima IO-a primanje mita u zamenu za dodelu domaćinstva SP-a 1998. Francuskoj. Primali smo mito i u zamenu za dodeljivanje televizijskih i drugih prava za Gold kupove od 1996. do 2003. kao i za dodelu domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici", piše Blejzer. Istovremeno se oglasio i Džek Vorner, bivši potpredsednik FIFA, koji je otkrio još neke detalje.
- Više ne želim da čuvam tajne koje bi mogle da unište moju državu. Imam dokumente koji će povezati FIFA i Sepa Blatera s nameštanjem izbora 2010. godine na Trinidadu i Tobagu. Spreman sam sve to i da dokažem, rekao je Vorner  koji je takođe bio upleten u korupcijske afere, a protiv koga je spremna optužnica u SAD-u.
- Blater zna zašto je pao, a to jako dobro znam i ja. Doći će trenutak kad će sve izaći na videlo, zaključio je Vorner uz dodatak da nakon poslednjih događanja strahuje za svoj život.


Ovo će baciti novu senku na rad FIFA i njenog predsednika u ostavci Sepa Blatera koji je u petak na Kongresu dobio i peti mandat, ali je već nekoliko dana kasnije podno ostavku i zaključio da FIFA mora u reorganizaciju.
- Temeljno sam razmislio o svome predsedavanju i poslednjih 40 godina života. Volim fudbal i FIFA više nego bilo šta drugo i želim učiniti ono što je najbolje za našu organizaciju. Uveren sam da je ovo najbolja opcija, rekao je Blater.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP