Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

FUDBALSKI PROROK

Čika Trba, najveći lovac na talente!

Autor: M. Rangelov | 11.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Omladinska škola Partizana najproduktivniji je deo kluba. Veliko je pitanje koliko bi danas iznosila dugovanja crno-belih da godinama unazad u akademiji u „Zemunelu“ ne stasavaju klinci spremni za velika fudbalska dela. Njihovo umeće Evropa zna da ceni i plati.

Legendarni trener Dušan Trbojević, šef Partizanove skauting službe

Legendarni trener Dušan Trbojević, šef Partizanove skauting službe | Foto: Aleksandar Dimitrijević

„Mlade igrače pronalazim svuda - po parkovima, parkinzima, poljanama...
Zvezda je uzimala one koje nisam želeo. Luka Jović je napravio grešku”

U Humskoj svoje bisere pažljivo biraju i obrađuju. Jedan od najzaslužnijih za veliki broj Partizanovih pogodaka u centar mete je legendarni trener i šef skauta Dušan Trbojević (61). Na terenu vidi više od drugih, pa razvijeni osećaj da uoči fudbalski dar popularnog čika Trbu čini pravim lovcem na talente. Spisak igrača koje je lansirao na elitnu scenu je prilično dugačak: od Ljajića, Nastasića, Sulejmanija, sve do Ivana Šaponjića.


Šaponjić novi produkt
Poslednji izdanak Partizanove škole je novopoečeni profesionalac Ivan Šaponjić.
- Na dojavu kolege iz Arilja, otišao sam da pogledam Ivana. Bukvalno se „zezao“ sa rivalima. Skočan, lepo građen, sa sjajnim smislom za igru, gladan golova. Za 20 dana je bio u Beogradu.

- Kako prepoznajete pravog?
- Treba imati dar za skautiranje talentovanih momaka. Bitan je osećaj, da na prvi pogled shvatiš da je baš on taj. Nije važno da li je u tom uzrastu fizički inferioran, već da poseduje vic i smisao za fudbal - kaže Trbojević.

- Gde ih nalazite?
- Svuda! Ispred zgrade, u parku, na parkingu, poljančetu... Nikad ne znaš gde možeš da naletiš na zanimljivog momka. Stevana Jovetića je tadašnji direktor Kostić slučajno primetio na godišnjem odmoru. Nastasića smo snimili za desetak minuta na jednoj utakmici i odmah ga pokupili. Maksimalno pokrivamo celu Srbiju. Idemo na sve turnire, selektivne susrete, dobijamo dojave, ništa nam ne pada teško.

Počeci: Lola Smiljanić i Stefan Babović

Počeci: Lola Smiljanić i Stefan Babović

- Koliki je udeo trenera u procesu odrastanja fudbalera?
- Trener je svaštar. U određenom periodu moraš da budeš mama i tata. Trening je, uslovno rečeno, najlakši deo posla. Delikatan zadatak je vaspitanje van terena. Mladi igrači traže ogromnu pažnju. Neke smo čak učili da seku nokte. Više sam vremena poklanjao deci u kluba nego svojoj porodici.

- Deca nam prebrzo beže u inostranstvo?
- Teška su vremena... Samo, najbolja odskočna daska je prvi tim Partizana. Inostrani transfer neće pobeći.

Trbinih 11

- Da li ste za nekog mališana vodili borbu sa Zvezdom?
- Partizanova škola je zvanično na drugom mestu u Evropi. Sada je tako, verujem biće još dugo vremena. Zvezda je uzimala igrače koje ja nisam želeo. Uvek smo bili prvi na izvoru. Naši fudbaleri idu samo na zapad, nikad na istok.

- Da li su crno-beli propustili priliku da angažuje momka o kojem se priča, Zvezdinog Luku Jovića?
- Ta priča je smešna. Da je hteo da dođe kod nas, uradio bi to. Roditelji padnu na razna obećanja. Zvezda ne može da istrpi mladog igrača. Najbolji primer za to je Vukan Savićević. Svako ima pravo na grešku, a Jović je napravio veliku, tu više nema pomoći - u šaljivom tonu završava priču čuveni Čika Trba.

2007. godina kadeti Partizana

2007. godina kadeti Partizana | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ljajić je ličio na Plutona!


- Otkrili ste Adema Ljajića?
- Na jednoj selektivnoj utakmici u Velikom Gradištu video sam dečaka koji je ličio na Plutona. Toliko je bio sićušan da mu je dres landarao, kolena se nisu ni videla od šortsa i štucni. Na terenu je bio drčan, sportski bezobrazan, sa sjajnim driblingom. Padne on, ali odmah ustane i nastavi dalje. Roditelji zabrinuti jer slabo jede, ja im kažem otvoriće mu apetit Partizan. Na kraju, svi zadovoljni.

Poslednji komentari
  • milan Vreme: 11.06.2014 08:43h

    Bravo Trbo ziv nam i zdrav bio 100 god. A onaj jokic sto je otisao u zvezdu neka greje klupu, umesto da bude fudbaler, lepo si rekao i za vukana. Neka neka samo ti radi svoj posao. Partizan sampion!

  • luka Vreme: 11.06.2014 17:51h

    Covek genije! Da je takvih ljudi vise, koji rade svoj prosao kako treba sa puno ljubavi i znanja...gde bi nam bio kraj. Mi smo mirni dok imamo cika Trbu. Sve najbolje...Trbo legendo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP