Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

PRE 24 GODINE ODIGRANA JE UTAKMICA ZA INFARKT

Dan kada se nebo otvorilo, stadion eksplodirao a Zvezda izbacila Bajern (VIDEO)

Autor: Nikola Jovanović | 24.04.2015 - 16:19:00h | Komentara: 0

Na današnji dan, pre 24 godine, desilo se ono za šta su mnogi skloni da kažu da se nikada više neće desiti u našem fudbalu. Te večeri, nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao, a Crvena Zvezda je postala finalista tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao

Nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao | Foto: printskrin Jutjub

Tada su crveno-beli nadigrali sami sebe. Igra koju su oni igrali bila je više od fudbala. Potezi koje su oni povlačili više nikada nisu viđeni, a gol koji je odveo Zvezdu u finale koje će se odigrati mesec dana kasnije u Bariju, nikada više se neće ponoviti.

Kockice koje su godinama unazad slagali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković uz pomoć trenera Dragoslava Šekularca, koga je na klupi nasledio Ljupko Petrović, su se tada, te večeri pre bezmalo četvrt veka skockale u jednu celinu, u jedno srce, u jedan cilj: ELIMINISATI BAJERN, tu mašinu koju je krasila tipična nemačka upornost i istrajnost. Sirov i mehanički fudbal sa po kojim lucidnim potezom plavokosog Stefana Efenberga, bilo je teško nadigrati. Ali ako je uspelo u sred Minhena dve nedelje ranije, kada su crveno-beli (tada beli) savladali Bavarce sa 1-2, moralo je biti moguće izdržati i u grotlu tadašnje "Marakane".


I počelo je kao u snovima. U 28. minutu, zvezdina najskuplja investija od milion (1.000.000) maraka, zlatna levica, kasnije će se ispostaviti, svetskog fudbala, Siniša Mihajlović u svom stilu zatresao je mrežu Rajmonda Aumana. U tom trenutku napravljen je veliki korak ka cilju čija je linija bila u Bariju.

Crvena Zvezda - Bajern Minhen, Siniša Mihajlović

Crvena Zvezda - Bajern Minhen, Siniša Mihajlović | Foto: printskrin Jutjub

Ali Nemci ne odustaju, nikada. Klaus Augentaler, kapiten Bajerna u tom trenutku, izveo je slobodan udarac čiji epilog je na površinu izbacio priče da je Dika Stojanović uzeo novac od Bajerna da primi gol, što je svojim kasnijim intervencijama u potpunosti demantovao.

Stevan Dika Stojanović

Stevan Dika Stojanović | Foto: printskrin Jutjub

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će za manje od pola časa, istog tog Augentalera Delije slaviti u tandemu sa golmanom Aumanom. Ali pre toga Bender je zatresao mrežu Stojanovića i produžeci su bili na pomolu.

A onda je krenula ta istorijska akcija: Jugović je uzeo loptu na centru terena i krenuo da niže, jednog, pa drugog, pa trećeg igrača Bajerna, pa je odigrao dupli pas sa Pančevom, iza sebe je ostavio još dvojicu Bavaraca i nekako ćušnuo loptu Prosinečkom koji je pokušao da prođe po levoj strani, ali je ipak vratio loptu nazad do Mihajlovića kojim poslednjim atomima snage loptu ubacuje u središte šesnaesterca Bajerna... a onda dolazi taj trenutak zbog koga navijači Crvene Zvezde slave Klausa Augentalera i Rajmonda Aumana.

Istorijski gol koji je odveo Zvezdu u finale

Istorijski gol koji je odveo Zvezdu u finale | Foto: printskrin Jutjub

Uostalom, da ne pričamo dalje. Pogledajte momente za istoriju koji se nažalost verovatno nikada više neće ponoviti. Pogledajte dan kada se nebo otvorilo, stadion eksplodirao, Savićević trčao, Pančev asistirao... i dan kada je Crvena Zvezda eliminisala moćni Bajern iz Minhena i postala finalista tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. O tome, uskoro.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP