Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Fudbal

DEJAN STANKOVIĆ O SRBIJI, MEČU S HRVATIMA, ZVEZDI, VIDIĆU...

Igrao bih na „Maksimiru”
i da mi slome obe noge!

Autor: P. Milovanović | 14.02.2013 - 20:17:00h | Komentara: 0

Svašta je Dejan Stanković preturio preko glave u prethodnih devet meseci, zbog čega je rešio da se povuče u ilegalu. Dva puta je morao pod nož zbog problema s Ahilovom tetivom, bio je na korak da digne ruke od fudbala, ali su srce, želja i podrška porodice uticali na to da 34-godišnji vezista nastavi da se bori. I vratio se Deki prošle nedelje u pobedi Intera nad Kjevom (3:1), kadaje odigrao poslednjih 15 minuta, što je nagovestilo da bi Srbija ponovo mogla da dobije kapitena koji se povukao pre dve godine u Mariboru posle poraza od Slovenije (1:0) i kraha u kvalifikacijama za EVRO 2012.

Dejan Stanković

A malo je falilo da nakon dve operacije batali fudbal: Dejan Stanković, rekorder po broju odigranih mečeva za Srbiju | Foto: Marko Metlaš

„Ne osećam strah. Ako budem spreman, Srbiji ne mogu da kažem ne. Hvala selektoru na želji da me vidi u Zagrebu, ali moram prvo da počnem da igram za Inter”

- Psihički me je ubijalo sve to oko povrede, ozbiljno sam razmišljao da batalim fudbal, ali odustajanje nije deo mog karaktera. Fantastičan je osećaj vratiti se na teren - bile su prve Dejanove reči na druženju s novinarima u „Klubu književnika“.

Stanković je odgovarao na brojna pitanja, a prvo u nizu bilo je da li će se staviti na raspolaganje selektoru, ujedno i kumu Siniši Mihajloviću za meč s Hrvatima na „Maksimiru“ 22. marta.

- Hvala selektoru na ukazanom poverenju i želji da me vidi u Zagrebu, ali

Radovali smo se kada su nam Hrvati dali gol

Stanković je evocirao uspomene na antologijski meč Hrvatska-Jugoslavija odigran 1999. u Zagrebu (2:2), kada je postigao gol, a na kraju smo otišli na završni turnir u Belgiji i Holandiji.
- To je bilo pakleno. Sećam se kad su nam Hrvati dali gol da smo se radovali sa njima, jer je pritisak sa svih strana bio ogroman, posle toga smo konačno mogli da počnemo da igramo fudbal.

prvo moram da počnem igram za Inter, da budem zadovoljan sobom, pa onda možemo da pričamo o povratku. Nikada sebi ne bih dozvolio da se vratim kao ime i prezime, moja želja je da pomognem ako mogu.

Stanković zna da eventualnim povratkom mnogo rizikuje, kao i da bi meč u Zagrebu mogao da mu bude poslednji...

- Ne osećam strah. Ako budem spreman, Srbiji ne bih mogao da kažem ne. Da mi kažu „istrči na ‚Maksimir‘, nek ti slome obe noge“, istrčao bih, neka mi slome, neka me spakuju u kola i odvezu. Penal bih šutirao bez problema.
Bivši fudbaler Zvezde je po dolasku u Lacio imao ogromnu podršku Mihajlovića, zbog čega se jedno od pitanja odnosilo na to da li oseća da je kucnuo čas da možda vrati kumu uslugu.

Dejan Stanković

Čović (levo) i Stanković (desno) u „Pioniru“ na meču Evrokupa Zvezda-Ulm | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 

Ne znam da li bih
aplaudirao u Zagrebu

Dolaskom Mihajlovića na mesto selektora uvedeno je pravilo da naši reprezentativci aplaudiraju himnama rivala, pa se to očekuje i u Zagrebu.

Ipak, Stanković ne krije da ne zna šta bi radio kada bi se našao u takvoj situaciji.
- Razmišljao sam i zaista ne znam da li bih mogao da aplaudiram himni Hrvata.

- Miha mi je kum, krstio je troje moje dece i on mi je više od prijatelja. Slab sam na njega, kao i on na mene, ali nemamo jedan drugom šta da vraćamo, niti smo šta dužni jedan drugom. Svako je radio onako kako je osećao. Milion puta sam mu se zahvalio jer, da nije bilo njega, moji koraci u Italiji bi bili mnogo teži, kasnije bih sazreo kako fudbalski tako i ljudski.

Za razliku od Stankovića, koji je na dobrom putu da se vrati u reprezentaciju, Vidić i dalje ne pomišlja da promeni odluku iz Maribora.

Siniša Mihajlović

Siniša Mihajlović | Foto: Marko Metlaš

- Bio je težak trenutak, tada je sve bilo vruće, uspeo sam da prevalim preko jezika da se povlačim, ali nisam pljunuo pa polizao. Što se tiče Vidića, nisam se čuo sa njim. Pričamo o najboljem defanzivcu u poslednjih 10 godina. Imao je tešku povredu kolena, ali se vratio i igra ko mladić. Sa njim bi Srbija bila jača 80 odsto. Odluke su tu da se poštuju, od njega zavisi - završio je Stanković.

Zvezdi trebaju ratnici!

Neizostavna tema u razgovoru sa Dekijem bila je i Crvena zvezda, u kojoj je ponikao.

wgrb FK ZVEZDA

- Nije realno da se vratim na „Marakanu“ sa 36 godina i da igram. Zvezdi trebaju ratnici, igrači koji će da preoru teren. Naravno, voleo bih da se vratim i da odigram revijalni meč, a moguće je da mi se i ispuni želja. Zvezda je institucija i sa njom ne možeš da se igraš ili da budeš tu - ne budeš tu. Sa Zvezdom treba da se radi, za Zvezdu se živi, mislim da je malo 24 sata, treba 36. Sigurno da prolazi kroz težak period, ali mislim da je na dobrom putu da ponovo bude ona stara. Uglavnom, još igram fudbal, videćemo kako i šta dalje kad budem završio.


Murinjo me je pitao: Ciganine, je l’ se vraćaš?

Otkrio je vezista Intera da je i dalje u kontaktu sa bivšim trenerom, kontroverznim Portugalcem Žozeom Murinjom, s kojim je izgradio fantastičan odnos.

Žoze Murinjo

Žoze Murinjo

- Čujemo se s vremena na vreme. Baš mi je pre dve nedelje poslao poruku „Ciganine, je l’ se vraćaš?“ - rekao je Deki, koji planira karijeru da završi u Interu, a ugovor mu ističe 2014.


Kod Antića igrali „sa cigarom u ustima“
Član Intera nije mogao da uporedi „Antićeve Južnoafrikance“ i Mihine „orlove“, ali je dao zanimljiv komentar.
- Nisam igrao s ovom mladom generacijom, pa ne mogu da poredim. Mi koji smo otišli na Svetsko prvenstvo smo u jednom periodu mogli da igramo zatvorenih očiju. Igrali smo u formaciji 4-2-4 i stizali smo sve, bilo je utakmica gde si „sa cigarom u ustima“ igrao.


Igrače Jugoslavije  sam gledao kao bogove
Prisetio se Stanković i početka u reprezentaciji i odnosa sa tadašnjim zvezdama poput Piksija, Deje, Mijata...
- Imao sam fenomenalan odnos sa njima i dan-danas smo u kontaktu. Gledao sam ih kao bogove. Piksi, Dejo, Mijat, Sava, Jokan, Juga, Miha na okupu, ma bilo je fenomenalno. Obožavao sam da ih slušam i gledam, da skupljam fore. Trudio sam se da naučim što više od tih velikih igrača.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP